Razmatrano proširivanje saradnje sa Univerzitetom Južne Bohemije u Češkoj




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović sastao se sa rektorom Univerziteta Južne Bohemije u Češkim Budojevicama  prof. dr. Bohumilom Jiroušekom, povodom unapređenja saradnje na polju naučnog istraživanja, visokog obrazovanja, mobilnosti nastavnog osoblja i studenata, kao i zajedničkih projektnih aktivnosti.

Rektor Božović je pozdravio uspjeh i rezultate češkog univerziteta na polju nauke koje je predstavio rektor Jiroušek te istakao da je jako važno što na putu razvoja  istraživanja imaju budžetsku podršku Vlade, koja je ključna za razvoj nauke i istraživanja, kao i za omogućavanje univerzitetu da bude konkurentan na zadobijanju finansijske podrške i u okviru evropskih programa za razvoj nauke.

Tokom sastanka, na kojem su učestvovale i prorektorica za internacionalizaciju UCG prof. dr Sanja Peković i prorektorica za međunarodne odnose češkog Univerziteta doc. dr. Radka Zavodska, pomenuta je saradnja koja se već odvijala kroz Erasmus+ program, a biće intenzivirana  i kroz nedavno potpisani bilateralni sporazum.

Univerzitet Južne Bohemije je mlad univerzitet koji ove godine slavi jubilej – 30 godina postojanja. Ima preko 9.000 studenata, oko 200 studijskih programa, kao i 1.800 zaposlenih, od čega polovinu čini nastavno osoblje. Ovaj univerzitet čine Ekonomski fakultet, Filozofski fakultet, Pedagoški fakultet, Fakultet prirodnih nauka, Fakultet za ribarstvo i zaštitu voda, Teološki fakultet, Fakultet zdravstvenih i društvenih nauka i Poljoprivredni fakultet.

Kroz predstavljanje 21 organizacione jedinice Univerziteta Crne Gore (fakulteta, akademija i naučnih instituta), i Univerziteta kao jedine sveobuhvatne visokoškolske institucije u državi, koja organizuje nastavu iz svih oblasti nauka i umjetnosti, na sastanku su razmatrane mogućnosti saradnje između sličnih oblasti, posebno u domenu nauke, koja je u fokusu češkog univerziteta.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.