Saopštenje CANU: Posjeta delegacije Univerziteta Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Danas je Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti posjetila delegacija Univerziteta Crne Gore na čelu sa rektorom prof. dr Vladimirom Božovićem.

U otvorenom i konstruktivnom razgovoru pokrenuta su bitna pitanja buduće saradnje ovih najznačajnijih institucija u oblasti nauke, umjetnosti i obrazovanja u Crnoj Gori. Osnovu te saradnje čini njihov bilateralni sporazum potpisan 2017. godine. Na osnovu njega, formiran je Koordinacioni odbor u cilju praćenja realizacije zajedničkih aktivnosti.

U razgovoru je istaknut značaj autonomije institucija u oblasti nauke i umjetnosti u Crnoj Gori. Dogovoreno je da u narednom periodu Crnogorska akademija nauka i umjetnosti i Univerzitet Crne Gore pokrenu organizovanje naučnih skupova i tribina o suštinskim pitanjima razvoja Crne Gore. Važno pitanje u ostvarivanju tog cilja je objedinjavanje naučnog i umjetničkog potencijala u Crnoj Gori, uključivanje mladih naučnika i umjetnika iz dijaspore, kao i podsticanje naučnog i umjetničkog podmlatka. Razmatrano je i pitanje objavljivanja zajedničkih publikacija.

U razgovorima su učestvovali, od strane CANU: akademik Dragan K. Vukčević, predsjednik; akademik Ljubiša Stanković, potpredsjednik; akademik Đorđe Borozan, potpredsjednik i akademik Dragan Radonjić, generalni sekretar, a od strane UCG, pored rektora Božovića, prof. dr Rajka Glušica, predsjednica Upravnog odbora UCG; prof. dr Irena Orović, prorektorka za nauku i istraživanje; prof. dr Sanja Peković, prorektorka za internacionalizaciju; prof. dr Veselin Mićanović, prorektor za nastavu i prof. dr Biljana Šćepanović, predsjednica Odbora za doktorske studije

 

 FOTO 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.