Univerzitet Crne Gore dodijelio zvanje počasnog profesora prof. dr Hervigu Šoperu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Istaknutom naučniku i nekadašnjem direktoru CERN-a, prof. dr Hervigu Šoperu (Herwig Schopper) dodijeljeno je zvanje počasnog profesora Univerziteta Crne Gore (professor honoris causa) tajnim glasanjem članova Senata UCG na sjednici kojom je predsjedavao rektor prof. dr Vladimir Božović.

Eskperimentalni fizičar i profesor emeritus na Univerzitetu u Hamburgu, gospodin Šoper, predložen je na inicijativu redovne profesorice Prirodno-matematičkog fakulteta UCG prof. dr Mare Šćepanović. On je svoj život posvetio jačanju misije Naučna diplomatija u nestabilnim geopolitičkim regionima.  

Zahvaljujući viziji profesora Šopera, Crna Gora je značajno unaprijedila i izgradila svoj naučni potencijal, kao aktivni učesnik inicijative Međunarodni institut  za održive tehnologije Jugoistočne Evrope (SEEIST). Ova inicijativa, nastala na predlog počasnog profesora,  treba da rezultira izgradnjom Međunarodnog instituta za hadronsku terapiju, koji će biti u jednoj od zemalja regiona. Institut će okupiti naučnike i istraživače  Jugoistočne Evrope u borbi protiv kancera i liječiti pacijente radioterapijom teškim jonima, uz biomedicinska, klinička i druga ispitivanja.

Takođe, na sjednici Senata UCG, u akademsko zvanje izabrano je ukupno šest kandidata, po referatima iz Biltena UCG 536, 538 i 540. Imenovane su i Komisija za praćenje inauguracionog predavanja za izbor u akademsko zvanje redovni profesor i Komisija za praćenje javnih, pristupnih i inauguracionih predavanja za izbor u prvo akademsko zvanje - docent. 

Konstatovan je i prestanak članstva prof. dr Milošu Kneževiću u V sazivu Upravnog odbora UCG, koji je podnio ostavku na mjesto člana, i pokrenut  postupak za izbor jednog predstavnika akademskog osoblja sa akademskim zvanjem, iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka, na upražnjeno mjesto.

Predstavniku saradnika u Senatu UCG dr Draganu Baćoviću, takođe je konstatovan prestanak članstva, zbog prestanka radnog angažmana na matičnom fakultetu.

Senat je upoznat  i sa predlogom Disciplinske komisije Pravnog Fakulteta u slučaju studentkinje koje je izvršila teže povrede obaveza studenata iz člana 148. Statuta UCG, te je donijeta odluka da se studentkinja isključi sa Pravnog fakulteta UCG u trajanju od jedne studijske godine.

Pravosnažna sudska presuda, na osnovu koje je bila nezakonita odluka Univerziteta CG iz 2015. godine da se prof. dr Tatjana Bečanović ne bira u zvanje redovnog profesora za predmete na Filološkom fakultetu, data je na upoznavanje Senatu UCG radi pokretanja procedure za izvršenje ove sudske presude, te je tim povodom Senat naložio Filološkom fakultetu da predloži recenzentsku komisiju za razmatranje konkursnog materijala.   

Na dnevnom redu Senata UCG, između ostalog, bili su i postupci za sticanje akademskog naziva doktor nauka za osam kandidata, saglasnost za angažovanje, po zahtjevu sedam profesora, na drugim  visokoobrazovnim ustanovama, kao i organizacija nastave na pojedinim organizacionim jedinicama.  

 

FOTO album

 

Medijske objave:

https://kodex.me/clanak/244756/univerzitet-crne-gore-dodijelio-zvanje-pocasnog-profesora-prof-dr-hervigu-soperu

https://www.in4s.net/univerzitet-crne-gore-dodijelio-pocasni-doktorat-prof-dr-hervigu-soperu/

https://m.cdm.me/drustvo/univerzitet-crne-gore-dodijelio-zvanje-pocasnog-profesora-hervigu-soperu/

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.