Ambasada Grčke otvorena za saradnju sa Univerzitetom Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Ambasador Grčke u Crnoj Gori NJ.E. Panagiotis Partso je na sastanku sa rektorom Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimirom Božovićem pokazao otvorenost za saradnju i spremnost da podrži sve aktivnosti koje jačaju vezu između najstarije i najsveobuhvatnije crnogorske institucije u Crnoj Gori i visokoškolskih institucija u Grčkoj.

Univerzitet Crne Gore i dosadašnju saradnju sa grčkim univerzitetima,  rektor Božović je predstavio zajedno sa prorektorom za internacionalizaciju prof. dr Sanjom Peković i prorektorom za nauku prof. dr Irenom Orović.

Na projektima u okviru IPA programa, kao i na projektima za izgradnju kapaciteta u visokom obrazovanju Erasmus + programa, Univerzitet ima vrlo intenzivnu saradnju sa grčkim univerzitetma.

Kada je riječ o Erasmus + programu mobilnosti, koji obuhvata kako akademsko osoblje, tako i studente, UCG ima saradnju sa pet univerziteta:  Helenski mediteranski univerzitet na Kritu, Univerzitet Zapadne Atike u Atini, Artistotel univerzitet u Solunu, Egejski univerzitet i Poljoprivredni univerzitet u Atini.

Na sastanku je ukazano da prostora za poboljšanje ima kada je riječ o studentskoj mobilnosti jer je u protekloj godini bilo sedam odlaznih i sedam dolaznih studenata, iz Grčke, dok je mnogo intenzivnija razmjena nastavnog osoblja, 20 dolaznih, a 19 odlaznih mobilnosti.

Ambasador Partso izrazio je zahvalnost na gostoprimstvu i ukazao na važnost saradnje i izgradnji veza između dvije zemlje, pri čemu je pripisao posebnu važnost obrazovnim institucijama i ulozi učitelja, podsjetivši na riječi Aleksandra Velikog: „Ocu dugujem život, ali mom učitelju Aristotelu dugujem dobar život“.   

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/ambasada-grcke-otvorena-za-saradnju-sa-univerzitetom-crne-gore

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.