Rektorat

Potpisan Memorandum o saradnji Univerziteta Crne Gore i Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma
Memorandum o saradnji Univerziteta Crne Gore i Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore potpisali su danas rektor Univerziteta prof. dr Vladimir Božović i ministar  prof. dr Ratko Mitrović.

Rektor Božović je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja ovog temeljnog sporazuma, te ukazao da je već duže vrijeme rađeno na definisanju ključnih oblasti saradnje koje su sadržane u samom imenu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

„Univerzitet Crne Gore može pružiti ono čim najbolje raspolaže, a to je stručna i naučna podrška, definisanje određenih politika i, naravno, ekspertska podrška u realizaciji onih ciljeva koje je konkretno ovo Ministarstvo odredi kao značajne, odnosno država, što u suštini i jeste primjer odgovornog djelovanja Univerziteta. I time, mi pokazujemo punoću svoje uloge u samom društvu“, kazao je rektor Božović.

On je dodao da su se danas na sastanku sa Ministrom i predstavnicima Ministarstva bliže upoznali i sa različitim profilima rada različitih segmenata Ministarstva, kao i da su, sa druge strane, predstavljene mogućnosti Univerziteta. „Trudićemo se da ovaj sporazum odlijepimo od papira i da mu damo stvarni život“, poručio je rektor Božović.

Ministar Mitrović je naveo neke od osnovnih koncepata saradnje, koja je je nastala na inicijativu Ministarstva. Buduća saradnja će se zasnivati na principima zajedničkog djelovanja u oblastima naučno - obrazovne, istraživačke djelatnosti i stručnog savjetovanja.

Jedan od njih je, naveo je ministar Mitrović, i izmjena nastavnih planova u segmentu koji se odnose na projekte, konkretno u urbanizmu koji moraju uključivati i ekološko planiranje.  

„U poslednjih 10 godina se ne govori samo o prostornom planiranju i urbanizmu nego ekološkom urbanizmu. Mora se voditi računa o biodiverzitetu i ljudima koji žive u tom prostoru“, istakao je Ministar.

Takođe, mogućnost zajedničkog djelovanja Ministar vidi i na polju razvoja Platforme za funkcionisanje Mehanizma saradnje u oblasti zaštite životne sredine u okviru Inicijative 17+1, koja uključuje saradnju Narodne Republike Kine i 17 zemalja Centralne i Istične Evrope.

Sa druge strane, naveo je ministar Mitrović, Ministarstvo i Univerzitet mogu zajednički aplicirati za evropske projekte, posebno imajući u vidu da u narednih pet godina Evropska unija planira da u oblasti ekoloških projekata potroši 100 milijardi eura. 

Ministar Mitrović je iskazao posebno zadovoljstvo što je Upravni odbor UCG formirao Institut za napredne studije, kroz koji će profesori Uzniverziteta moći da rade kvalitetna istraživanja, u čemu će im Ministarstvo dati maksimalnu podršku, kada je riječ o  oblastima ekologije, zaštite životne sredine, prostornog planiranja i građevinarstva.

Potpisivanjem ovog sporazuma preostaje implementiranje definisanih obaveza i u praksi, zaključio je ministar Mitrović.

FOTO ALBUM

 

Medijske objave: 

https://www.cdm.me/drustvo/univerzitet-crne-gore-i-ministarstvo-ekologije-potpisali-memorandum-o-saradnji/ 

https://www.portalanalitika.me/clanak/potpisan-memorandum-o-saradnji-univerziteta-crne-gore-i-ministarstva-ekologije-prostornog-planiranja-i-urbanizma 

https://www.in4s.net/potpisan-memorandum-o-saradnji-univerziteta-crne-gore-i-ministarstva-ekologije-prostornog-planiranja-i-urbanizma/

https://www.standard.co.me/drustvo/univerzitet-crne-gore-i-ministarstvo-ekologije-potpisali-memorandum-o-saradnji/

https://dan.co.me/vijesti/drustvo/potpisan-memorandum-o-saradnji-ucg-i-ministarstva-ekologije-5094844 https://gradski.me/univerzitet-crne-gore-i-ministarstvo-ekologije-potpisali-memorandum-o-saradnji/

 

Broj posjeta : 155

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.