Dogovorena saradnja Univerziteta Crne Gore i Uralskog federalnog univerziteta iz Rusije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović i direktor Škole za državnu upravu i preduzetništvo Uralskog federalnog univerziteta prof. dr Aleksej Konstantinovič Kljujev (Алексей Константинович Клюев) dogovorili su danas osnovne okvire saradnje na polju nauke, istraživanja i obrazovanja. Saradanja će biti formalizovana i potpisivanjem memoranduma o saradnji sa jednim od najvećih državnih univerziteta u Rusiji.

Rektor Božović je kazao da je Univerzitet Cne Gore u poređenju sa ruskim, mali, ali vrlo ambicizan univerzitet, na kojem je dobro došla svaka inicijativa za saradnju, naročito na polju nauke. U tom pogledu, poseban fokus, dodao je on, jeste na podizanju ukupnog naučnog rejtinga u čemu će biti od pomoći i iskustvo ovog ruskog univerziteta.

Rektor Božović je sa prorektoricom za internacionalizaciju prof. dr Sanjom Peković predstavio Univerzitet Crne Gore i postojeće modele saradnje sa univerzitetima, uglavnom kroz mehanizme programa mobilnosti kakvi su Erasmus + i CEEPUS. Ukazano je i da UCG ima bilateralnu saradnju sa 10 univerziteta Rusije.

Direktor Kljujev, koji je ujedno i glavni urednik časopisa „Univerzitetski menadžment“ i šef Katedre UNESCO-a Menadžment i planiranje univerziteta, predstavio je na sastanku jedan od vodećih i najvećih državnih univerziteta u Rusiji, osnovan 1920. godine. Univerzitet se nalazi u Jekaterinburgu — četvrtom po veličini gradu u Rusiji sa više od milion i po stanovnika, u kojem će održati Svjetske univerzitetske igre 2023.

Uralski federalni univerzitet stalno radi na izgradnji globalne reputacije i rangiran je među najboljim univerzitetima na svijetu. Trenutno zauzima 351. mjesto prema QS World University Rankingu (2021).

Direktor Kljujev je pokazao posebnu zainteresovanost za saradnju sa crnogorskim naučnicima kroz naučne radove i objavljivanje radova u naučnim časopisima ovog Univerziteta.

Ovaj univerzitet nudi više od 460 diplomskih, magistarskih i doktorskih  programa prirodnih nauka, inženjerstva, društvenih i humanističkih nauka na ruskom i engleskom jeziku. Trenutno ima više od 36.000 studenata, među kojima više od 4.400 stranih studenata iz 101 zemlje svijeta.

Škola za javnu upravu i preduzetništvo aktivno razvija niz nastavnih planova i programa (dodiplomskih, diplomskih i doktorskih studija nivoi) i istraživanja u oblastima kao što su javna uprava, sociologija, socijalna politika i administracija, ekonomija i menadžment (posebno u međunarodnoj trgovini i poduzetništvu), javni odnosi, oglašavanje i pravo.

Medijske objave:

https://www.dnevne.me/Dru%C5%A1tvo/-/dogovorena-saradnja-univerziteta-crne-gore-i-uralskog-federalnog-univerziteta-iz-rusije-13-12-2021-12-37-21

https://www.portalanalitika.me/clanak/dogovorena-saradnja-ucg-i-uralskog-federalnog-univerziteta-iz-rusije 

https://www.cgvijesti.net/13/12/2021/dogovorena-saradnja-univerziteta-crne-gore-i-uralskog-federalnog-univerziteta-iz-rusije/

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.