U pripremi proces reakreditacije studijskih programa na Univerzitetu Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U cilju pripreme reakreditacije Univerziteta Crne Gore, juče je održana obuka za  predstavnike svih organizacionih jedinica Univerziteta od strane  Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja (AKOKVO).

Na obuci, na kojoj su učestvovali i prorektori UCG, prof. dr Veselin Mićanović  i prof. dr Sanja Peković, predstavljeni su osnovni koraci i obaveze visokoškolskih institucija u postupku reakreditacije.

Zakonski akti, pravila o postupku i obrasci za pripremu reakreditacije dostupni su na sajtu Agencije (www.akokvo.me). Visokoškolska ustanova je, kako je ukazano, u obavezi da podnese zahtjev za reakreditaciju najmanje šest mjeseci prije isteka akreditacije koja UCG-u važi do kraja studijske 2021/22. godine. Postupak se vodi na osnovu Pravila o postupku reakreditacije ustanove visokog obrazovanja. Faze ovog postupka i rokove predstavila je Tamara Đuričković, samostalni savjetnik i koordinator postupaka evaluacije u Agenciji.

Izvještaj o samoevaluaciji, koji čini sastavni dio zahtjeva za reakreditaciju ustanove, objasnila je  Ana Rutović, takođe samostalni savjetnik i koordinator postupaka evaluacije u Agenciji. Izvještaj obuhvata ukupno 10 standarda koji se sastoje od kriterijuma usklađenih sa Evropskim standardima i smjernicama za obezbjeđenje kvaliteta na Evropskom prostoru visokog obrazovanja (ESG).

Riječ je o sljedećim standardima koji se odnose na: politiku obezbjeđenja kvaliteta; izradu i odobravanje programa; učenje, nastava i provjeru znanja usmjerene na studenta; upis studenata, njihovo napredovanje priznavanje i setifikacija; nastavno osoblje; resurse za učenje i podrška studentima; upravljanje informacijama; informisanje javnosti; kontinuirano praćenje i periodično revidiranje programa; ciklično eksterno obezbjeđenje kvaliteta. Ispunjavanje kriterijuma vodi reakreditaciji ustanove

U otvorenoj diskusiji, nakon prezentacija, predstavnice Agencije su iskazale spremnost da pojasne i odgovore naknadno na sva dodatna pitanja predstavnika UCG, u započetom procesu reakreditacije ustanove.

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.