Rektor Božović: Univerzitet slavi uspjeh univerzitetske šahovske reprezentacije na svjetskoj mapi




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studente Univerziteta Crne Gore koji su osvojili 15. mjesto na nezvaničnom Univerzitetskom prvenstvu svijeta u šahu sa učešćem od 150 timova, a u organizaciji fondacije Garija Kasparova, danas je primila delegacija UCG-a na čelu sa rektorom prof. dr Vladimirom Božovićem.

Tokom sastanka rektor Božović je uputio čestitke šahovskom timu za uspjeh postignut pod zastavom Univerziteta Crne Gore i naglasio da je riječ o nevjerovatnom dostignuću studenata UCG-a.

„Ovo je, koliko pamtim na Univerzitetu, a mislim i u nekom širem istorijskom toku, apsolutno najveći uspjeh koji je postigla bilo koja reprezentacija našeg Univerziteta na nekom takmičarskom nivou. Dakle, radi se o svjetskom uspjehu i ako danas možemo da kažemo da slavimo nešto u čemu je UCG uspješan i prepoznat na svjetskom nivou i na svjetskoj mapi rezultata, onda je to uspjeh naše šahovske reprezentacije“, kazao je rektor i dodao da će Univerzitet uvijek biti oslonac i partner svojim studentima.

Za ekipu UCG-a na Kupu nastupali su kao kapiten Mitar Đukanović (Ekonomski fakultet), dok su pored njega takmičari bili i Andrej Šuković (Pomorski fakultet Kotor), Miloš Pečurica (Metalurško-tehnološki fakultet), Božidar Kisić (Ekonomski fakultet), Dario Alivodić (Prirodno-matematički fakultet), Vuk Miletić (Biotehnički fakultet) i Nikolina Koljević (Ekonomski fakultet).

Povodom pomenutog uspjeha univerzitetske šahovske reprezentacije, a u cilju težnje da se popularizuje šah na Univerzitetu, rektor Božović i predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore Jovan Milović, potpisali su Protokol o saradnji koji predstavlja uvod u realizaciju programa koji će omogućiti afirmaciju šahovske igre, kako među studentima, tako i uopšte.

„Univerzitet smo prepoznali kao intelektualni oslonac, jer je šah osim sporta intelektualna igra. Smatrali smo da je ovo pravo mjesto gdje bi mogli razviti saradnju kako kroz univerzitetski spot, tako i kroz nauku i obrazovni sistem, jer smo u toku akcije implementacije šaha u obrazovni sistem“, kazao je predsjednik ŠSCG Milović, te izrazio zadovoljstvo prvom zvaničnom saradnjom sa Univerzitetom uz čiju pomoć će se, kako je naveo, razvijati univerzitetski šah.

 

Medijske objave:

https://kodex.me/clanak/250659/rektor-bozovic-univerzitet-slavi-uspjeh-univerzitetske-sahovske-reprezentacije-na-svjetskoj-mapi

https://www.vijesti.me/sport/ostali-sportovi/589501/studenti-ucg-a-osvojili-15-mjesto-na-prvenstvu-svijeta-u-sahu-bozovic-svjetski-uspjeh

https://www.in4s.net/rektor-bozovic-univerzitet-slavi-uspjeh-univerzitetske-sahovske-reprezentacije-na-svjetskoj-mapi/

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.