Održana tribina Pandemija COVID-19: mitovi, činjenice i posledice




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Tribina na temu globalnog izazova po javno zravlje „Pandemija COVID-19: mitovi, činjenice i posledice", održana je danas na Univerzitetu Crne Gore.

Na brojna pitanja o virusu koji je, od pojavljivanja, uticao na svaki aspekt života, širom svijeta, mitovima, činjenicama i posledicama koje su ga pratile, govorili su profesor Medicinskog fakulteta UCG i specijalista epidemiologije u Institutu za javno zdravlje CG prof. dr sci med Dragan Laušević, stručni saradnik na Medicinskom fakultetu UCG i infektolog/klinički farmakolog u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) dr med Brankica Dupanović, imunolog u KCCG dr med Tamara Jovićević i specijalista psihijatrije u KCCG.dr med Tea Dakić. 

Moderator tribine je bila prof. dr Maša Ždralević, sa Medicinskog fakulteta UCG.

U diskusiji, bilo je govora o ključnim dezinformacijama i posljedicama, te o važnosti informisanja i edukaciji stanovništva o virusu, tretmanu, prevenciji i vakcinciji. U svemu tome važna je uloga stručih i naučnih autoriteta, te povjerenje javnosti.

Govornici su nastojali da odgovore na pitanje kako napraviti granicu između ličnih prava i sloboda i kolektivne odgovornosti, te o efikasnosti  „booster“ vakcina, načinu najbolje procjene imuniteta od SARS-CoV-2 infekcije.

Pri tome, istakli su važnost značajnijeg ulaganja u nauku, sagledavanja aspekata pandemije i uticaja na život, posebno na mentalno zdravlje o čemu će se, kako je navedno, govoriti i nakon postkovid faze.

Ovo je druga javna tribina koja se organizuje u skladu sa najavljenim planom Univerziteta Crne Gore da najmanje jednom mjesečno tokom 2022. godine organizuje tribine na aktuelne teme od važnosti za Univerzitet i društvo u kojem djeluje.

Pandemija je zahtijevala i zahtijeva odgovor javnih zdravstvenih organa na svim nivoima. Iako i dalje traje, napori u razumijevanju lekcija kojima nas je naučila su već započeti. Analitički pristup dosadašnjim iskustvima može biti dobra priprema za dalja suočavanja, rečeno je na tribini, a tok tribine možete pogledati na linkovima koji slijede:

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.