Konačna analiza uticaja potvrđuje značaj programa COST za Evropski istraživački prostor




Konačna analiza uticaja potvrđuje značaj programa COST za Evropski istraživački prostor

Objavljena je Konačna analiza uticaja Evropskog programa za saradnju u domenu naučnih i tehnoloških istraživanja - COST, koja odražava aktivnosti realizovane tokom proteklih sedam godina pod okriljem programa Horizont 2020. Ova detaljna studija naglašava bitnu ulogu COST akcija za evropsko okruženje za istraživanje i inovacije, ali i pruža pregled aktivnosti usmjerenih na umrežavanje, naučni i društveni uticaj u okviru ovog programa. Konačna analiza uticaja takođe se bavi relevantnošću COST programa i posebno ukazuje na oblasti i teme koje je neophodno razvijati u svjetlu novog okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije - Horizont Evropa.

COST akcije, koje predstavljaju glavne instrumente ovog programa, organizovane su u mreže kroz koje se širi znanje, rastu ideje i odvijaju se diskusije o mnoštvu naučnih tema. Na taj način omogućava se povećanje mobilnosti istraživača širom Evrope, podstiče se uspostavljanje naučne izvrsnosti i smanjenje jaza između zemalja različitog intenziteta naučnog i tehnološkog razvoja.

Nalazi pomenute analize o uticaju umrežavanja na učesnike pokazuju da se znanje i ideje šire efikasno i brzo u mreži koja podsjeća na „mali svijet“, a koja je jedinstvena karakteristika COST programa, gdje je povezanost između učesnika visoka i nije ograničena na jezgro dobro umreženih istraživača. Kao rezultat toga, COST akcije su ostvarile ogroman uspjeh: u prosjeku je osnivano 60 novih akcija svake godine - ukupno 669 akcija bilo je aktivno u okviru programa Horizont 2020, a oko 92.000 istraživača koristilo je alate za umrežavanje - sastanci, radne grupe, kratkoročne naučne posjete, trening škole, grantovi za konferencije za doktorante itd.

Pored toga, Konačna analiza uticaja ističe da jezičke barijere i geografska udaljenost ne ometaju umrežavanje, što COST čini jedinstvenim instrumentom za olakšavanje cirkulacije talenata. Analiza naučnog uticaja otkriva da COST akcije imaju interdisciplinarnu i kolaborativnu prirodu (u prosjeku šest različitih disciplina po akciji i u prosjeku gotovo sedam autora po publikaciji). Interdisciplinarnost je, međutim, češća među disciplinama koje su tematski bliže jedna drugoj.

COST nastavlja da ulaže velike napore da podstakne učešće u svojim mrežama, s posebnim fokusom na istraživače iz zemalja sa slabijim učinkom u oblasti istraživanja te na mlade istraživače - koji su autori čak četvrtine COST publikacija. Kao što je prikazano u Konačnoj analizi uticaja, mladi istraživači prepoznaju COST kao instrument za pospješivanje daljeg razvoja karijere.

Istraživači iz zemalja koje bilježe slabiji učinak u oblasti istraživanja (Inclusiveness Target Countries - ITC), među kojima je Crna Gora, su takođe ključni akteri - uključeni su u oko 84% mreža, nasuprot 58% mreža u koje su uključeni istraživači iz ostalih zemalja. Analiza takođe naglašava da je u odnosu na prethodne okvirne programe, COST mreža tokom trajanja Horizonta 2020 u većoj mjeri bila rodno inkluzivna, sa 42% žena učesnica.

Međutim, najznačajniji aspekt COST programa je činjenica da ga interni i eksterni akteri doživljavaju kao odskočnu dasku za druge evropske instrumente finansiranja. Statistički je pokazano da učešće u COST akcijama značajno povećava šanse za uspjeh prijava na druge evropske programe: 37% Horizont 2020 predloga podnijetih od strane konzorcijuma učesnika COST akcije bilo je uspješno. Stoga akcije pružaju priliku za upoznavanje širokog spektra partnera, omogućavajući bolje umrežavanje za pozive u okviru Okvirnog programa.

Konačna analiza uticaja jasno ukazuje na značaj COST programa za Evropski istraživački prostor (ERA), koji čini integralni i komplementarni element Evropskih okvirnih programa. U tom pogledu, COST zaista predstavlja najveći i najvažniji instrument umrežavanja za istraživače u Evropi.

Kompletan dokument Konačna analiza uticaja Evropskog programa za saradnju u domenu naučnih i tehnoloških istraživanja – COST možete preuzeti u nastavku.

Izvor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.