Ozvaničena saradnja Univerziteta Crne Gore i Univerziteta umjetnosti u Beogradu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Rektori Univerziteta Crne Gore i Univerziteta umjetnosti u Beogradu, prof. dr Vladimir Božović i prof. dr Mirjana Nikolić, potpisali su danas, u Beogradu, Sporazum o saradnji.

Ovim sporazumom će se intenzivirati međusobna saradnja umjetničkih fakulteta/akademija Univerziteta Crne Gore sa jedinim univerzitetom u Srbiji, specijalizovanim za umjetničko obrazovanje.

Pored razvoja nastave i istraživačkog rada, saradnja će se odvijati i kroz  učešće u zajedničkim kulturnim i umjetničkim projektima i programima, kao i akademskim i kulturnim dešavanjima obje institucije.

Uvezivanje, pogotovo na polju umjetnosti, danas je od presudne važnosti za razvoj kapaciteta akademskih zajednica, rečeno je na sastanku. Stoga će Sporazum biti osnova i za intenziviranje razmjene istraživača, nastavnog osoblja, studenata, ali i tješnju saradnju kroz organizaciju seminara, kurseva, studijskih posjeta.

Sporazum se naslanja i na raniju saradnju ova dva univerziteta, koja je takođe podržana i kroz Erasmus + program mobilnosti.

O potencijalnim pravcima daljeg razvoja saradnje na polju umjetnosti, nauke i nastave,  rektori su razgovarali zajedno sa timom svojih prorektora. Sa UCG, na sastanku su učestvovali prorektori prof. dr Sanja Peković, prof. dr Veselin Mićanović, prof. dr Irenom Orović, dok su sa beogradskog Univerziteta bili prof. mr Biljana Radovanović Brkanović,  prof. dr um. Branko Raković, red. prof. Aleksandar Mijatović.

Univerzitet umjetnosti u Beogradu svoj nastanak vezuje za osnivanje Muzičke akademije i Umjetničke akademije 1937. godine, kao i Akademije za primijejenjene umjetnosti i Akademije za pozorišnu umjetnost, nakon Drugog svjetskog rata. Te ustanove su kasnije objedinjene i osnovana je Umetnička akademija u Beogradu, a današnji naziv i organizaciju je dobila 1973. godine.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.