Projekat MARDS: Prva generacija doktorskih međunarodnih studija “Održivi razvoj” na studijskom boravku u Sloveniji




Projekat MARDS: Prva generacija doktorskih međunarodnih studija “Održivi razvoj” na studijskom boravku u Sloveniji

Osam studenata prve generacije međunarodnih doktorskih studija “Održivi razvoj“ na Univerzitetu Crne Gore nagrađeni su studijskim boravkom od 15 do 30 dana na Univerzitetu u Mariboru, u Sloveniji. Riječ je o prvom programu doktorskih studija koji je nastao kao ishod programa Erasmus+ za izgradnju kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja i projekta Reforma doktorskih studija u Crnoj Gori i Albaniji, primjer dobre prakse, pod akronimom MARDS.

Rukovodilac programa prof. dr Radovan Stojanović navodi da je projektom predviđeno da svaki student programa „Održivi razvoj“ provede dio svojih studija na jednom od partnerskih EU fakulteta. 

„Ključni partner u realizaciji ovog programa od strane Evropske unije  je Univerzitet u Mariboru, sa kojim je Univerzitet Crne Gore potpisao ugovor o zajedničkoj realizaciji doktorskog programa “Održivi razvoj”“. Koordinator ove saradnje je prof. dr Matjaž Debevc, dokazani prijatelj Univerziteta Crne Gore, koji je učestovao u realizaciji velikog broja partnerskih projekata sa Univerzitetom Crne Gore, kao što je to  projekat uvođenja biomedicinskog inženjerstva na UCG“. Pored njega u realizicuju nastave uključeni su prof. dr Dušan Gleich, prof. dr Boštjan Polajžer, prof. dr Iztok Fister, prof. dr Aida Kamišalić Latifić, kao i prof. dr Sašo Karakatič", kazao je profesor Stojanović.

On je iskazao nadu da će još najmanje pet studenata ovog programa uspjeti da se kvalifijuke kvalitetnim predlozima za boravak.

„U toku  je i kampanja uključivanja institucionalnih i privrednih partnera iz Crne Gore zainteresovanih za održivi razvoj, kao priprema Prvog internacionalnog doktorskog kolokvijuma na kojem će studenti programa, kao i ostali zainteresovani doktorandi regiona i EU prezentovati svoja naučna dostignuća““, navodi profesor Stojanović. 

ImageNastava i istraživački rad na ovom programu su se, dodaje on, tokom proteklog semestra, odvijala  sa pojačanom dozom entuzijazma, inovativnosti i kreativnosti, kako studenata, tako i uključenih profesora, od kojih posebno ističe inovativna predavanja prof. dr Veljka Milutinovića sa Univerziteta Indiana Bloomingthon, koji je realizovao ključni predmet Medodologija naučno istraživačkog rada.

Održivi razvoj kao koncept stremi rješavanju problema globalnih razmjera i povezuje tehničke, prirodne i društvene nauka. Prvu greneraciju studenata na ovom programu, za koje je prva godina studija besplatna, čini  15 studenata, što je maksimalni broj upisanih na osnovu raspisanog konkursa.

Studenti kojima je odobren boravak su David Kočović, oblast biosistemskih nauka i tehnologije hrane, host mentor prof. dr Črtomir Rozman, Snežana Lješnjak, oblast biologije, host mentor prof. dr Andrej Sorgo, Tanja Radovanović, oblast arhitekture, host mentor prof. dr Matjaž Debevc, Ana Radović, oblast hemijske tehnologije, host mentor prof. dr Črtomir Rozman, Sanja Pavićević, oblast fizike, host mentor prof. dr Sebastjan Seme, Branka Knežević, oblast biologije, host mentor prof. dr Nina Šajna, Neda Bošković, oblast zaštite životne sredine, host mentor prof. dr Rebeka Kovačić Lukman.

Foto izvor



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.