Univerzitet ulaže 2,5 miliona eura u osavremenjavanje fakulteta, gradi četiri stambeno-poslovne zgrade za zaposlene




Univerzitet ulaže 2,5 miliona eura u osavremenjavanje fakulteta, gradi četiri stambeno-poslovne zgrade za zaposlene


Sa realizacijom projekata u vrijednosti od preko dva i po miliona eura, mogu slobodno reći da će se uslovi rada i studiranja na UCG veoma poboljšati, kaže predsjednica Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore prof. dr Rajka Glušica u intervjuu za dnevnu novinu "Dan", koji prenosimo u cjelosti.

Univerzitet Crne Gore dobio je za ovu godinu preko 2,5 miliona eura za ulaganje u osavremenjavanje fakulteta, a pokrenuta je i procedura za izgradnju četiri objekta dva stambeno-poslovna, dva poslovna, i uz to dva nivoa podzemne garaže, čime će stambeno nezbrinuti profesori riješiti to važno pitanje. Predsjednica Upravnog odbora UCG Rajka Glušica kazala je "Danu" da je jedno od važnijih ulaganja i formiranje velikog univerzitetskog parka površine preko 25.000 kvadrata između zgrade Tehničkih fakulteta i studentskih domova u Podgorici, u koji će biti uloženo 25.000 eura.

– Od ostalih projekata navešću adaptaciju Centralne univerzitetske biblioteke, adaptaciju enterijera ulaznog hola objekta Tehničkih fakulteta, adaptaciju enterijera portirnice objekta Tehničkih fakulteta, sanaciju dijela ravnog krova i unutrašnjosti objekta Pomorskog fakulteta, adaptaciju enterijera biblioteke Medicinskog fakulteta, adaptaciju enterijera biblioteke Prorodno-matematičkog fakulteta, adaptacija prostora za Centar za doktorske studije, uređenje parka ispred objekta Rektorata, izmjena stolarije i sređivanje južne fasade Filozofskog fakulteta – kaže ona.


Potpisano i obnovljeno skoro 50 ugovora

Glušica kaže da su na planu međunarodne saradnje, uprkos ograničenjima prouzrokovanih pandemijom, ostvareni veliki pomaci i kontakti.

– Potpisano je 15 bilateralnih ugovora UCG i institucija visokog obrazovanja u inostranstvu. U okviru Erasmus+ programa, koji omogućava mobilnost studenata i zaposlenih na UCG, potpisana su 22 nova međuinstitucionalna ugovora, a 11 obnovljeno. Kad su u pitanju teme vezane za studente, možemo navesti da smo ukinuli plaćanje školarine na doktorskim studijama zaposlenim saradnicima na Univerzitetu i drastično smanjili visinu školarine na istim studijama, čime smo omogućili pristup obrazovanju do najvišeg nivoa svim nadarenim i sposobnim studentima. Po prvi put je, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, sproveden u potpunosti elektronski upis na sve studijske programe UCG. Rektor UCG je potpisao ugovore o saradnji na osnovu kojih naši studenti mogu da koriste benefite Evropske omladinske kartice i tri godine da besplatno koriste platformu Jobiri koja će im pomagati u traženju posla i razvoju karijere – navodi Glušica i dodaje da je UCG dobio međunarodno priznanje ‒ Nagradu za akademski integritet od Savjeta Evrope.

Ističe da je zahtjevom za sredstvima iz kapitalnog budžeta UCG dobio podršku od Vlade za realizaciju brojnih velikih projekata za narednu fiskalnu godinu i to: izgradnja kompleksa objekata Akademije umjetnosti na Cetinju 900.200 eura, dogradnja Arhitektonskog fakulteta u Podgorici 100.000 eura, izgradnja Filološkog fakulteta u Nikšiću 700.000 eura, uređenje prostora Biblioteke Pravnog fakulteta 100.000 eura, rekonstrukcija toplane UCG 370.200.00 eura i rekonstrukcija objekta Tehničkih fakulteta UCG 350.200 eura.

– Sa realizacijom ovih projekata u vrijednosti od preko dva i po miliona eura, mogu slobodno reći da će se uslovi rada i studiranja na UCG veoma poboljšati. Osim toga UCG je pokrenuo aktivnosti oko gradnje stambeno-poslovne zgrade Unistan 3 (sa dvije podzemne garaže i zelenom površinom) kojom bi se završila izgradnja stanova za zaposlene na Univerzitetu. Priprema se dokumentacija za raspisivanje konkursa za idejno rješenje zgrade. To je još jedan od velikih investicionih poslova koji ćemo, nadamo se, realizovati uspješno i kojim će naši zaposleni bez stana riješeti ovo važno životno pitanje. Takođe je ugovorom o ustupanju parcele za gradnju zgrade na zemljištu koje malim dijelom pripada i UCG, naš Univerzitet, zahvaljujući dobrom pregovaranju, dobio 10 jednosobnih stanova koji bi se davali na korišćenje mladim saradnicima u nastavi do rješavanja stambenog pitanja, gostujućim profesorima i slično – ističe Glušica.

Iz Ukrajine došla dva profesora, očekuju ih još

Glušica navodi da je UCG počeo i sa debatama, a jedna od njih je bila o uzrocima i posledicama dešavanja u Ukrajini.

– Kada već govorimo o ratu u Ukrajini i konkretnoj pomoći ugroženima, treba reći da je UCG reagovao promptno i odgovorno pozivom rektora da 10 zainteresovanih istraživača iz ukrajinske akademske zajednice privremeno borave u Crnoj Gori i budu gostujući profesori i istraživači na UCG koji bi snosio troškove smještaja i života za njih i njihove porodice. Već imamo odgovore na ovaj poziv, stiglo je dvoje kolega, a očekujemo ih još – navodi Glušica.

Glušica kaže da je u cilju postizanja otvorenosti i spremnosti na demokratski dijalog i debatu o svim problemima crnogorskog društva, a time i ostvarivanja jedne od važnih uloga UCG, obrazovan Odbor za realizaciju redovnih tribina.

– UCG je institucija od javnog interesa koja svojim aktivnim društvenim učešćem mora doprinositi aktuelizaciji i stručnom sagledavanju tema koje su od interesa za crnogorsko društvo i šire. Tribine imaju cilj da se šira javnost upozna sa stručnim aspektima određenih pitanja, te da se iz naučnog ugla rasvijetle određeni fenomeni i na taj način da se utiče na njihovo bolje i adekvatnije razumijevanje. Održane su već tri Univerzitetske tribine sa uglednim i referentnim učesnicima o veoma važnim i aktuelnim temama, o univerzitetu između nauke, etike i politike, o mitovima, činjenicama i posledicama Kovid-19 – ističe Glušica.

Izvor: DAN



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.