Velika zainteresovanost za sjutrašnji Dan otvorenih vrata UCG i Sajam sezonskog zapošljavanja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dan otvorenih vrata Univerziteta Crne Gore i Sajam sezonskog zapošljavanja u turizmu „Summer Job 2022“ biće održani sjutra, 23. marta, u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru u Podgorici, u 10h, rečeno je na danas održanoj konferenciji za medije. Na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru, u četvrtak, 24. marta, u 10h,  biće održan drugi dan Sajma sezonskog zapošljavanja.  

Predstavnik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore Aleksandar Šipčić kazao je da je interesovanje studenata i maturanata za sjutrašnji događaj veliko, te najavio da se očekuje 40 kompanija koje će biti dio sajma, kao i predstavnici svih organizacionih jedinica, centara i servisa koji postoje na Univerzitetu Crne Gore.

„Dan otvorenih vrata je prilika za razgovor sa profesorima, saradnicima, studentima, kako bi se dobili odgovori na sva pitanja koja vas interesuju i koja će pomoći da lakše donesete odluku o fakultetu koji ćete upisati. Takođe i prilika za upoznavanje studentskih organizacija i drugih studentskih servisa na Univerzitetu“, kazao je on.

Istakao je da je cilj događaja da okupi što veći broj studenata i maturanata kako bi se upoznali sa ponudom poslodavaca koji će učestvovati na sajmu, prijavili se za poslove koji ih interesuju i na kraju dobili priliku da rade tokom tri ljetnja mjeseca, kako bi zaradili i istovremeno stekli iskustvo koje će im koristiti za buduće poslove.

Direktorica Direktorata za rad i zapošljavanje ispred Ministarstva ekonomskog ravoja, Jevrosima Pejović kazala je da Ministarstvo čiji je dio, kroz partnerstvo na projektu, ima sluha za događaje poput ovoga, a koji dodatno afirmišu i podstiču mlade ljude da se radno aktiviraju.

„Ovom prilikom želim da naglasim mjeru u okviru koje planiramo donošenje Zakona o studentskim poslovima, koja je prepoznata imajući u vidu da je studentima, kao ciljnoj grupi na tržištu rada, potrebna dodatna zaštita. Ovaj Zakon će detaljno definisati prava i obaveze studenata koji stupaju u radne odnose i njihovih poslodavaca, a njegovim odredbama preciziraće se uslovi za za zasnivanje radnog odnosa, vrste studentskih poslova, radno vrijeme, zarade i druge naknade, prestanak radnog odnosa i ostali aspekti“, objasnila je Pejović.

Sekretarka odbora za turizam i hotelijerstvo ispred Privredne komore, Sanja Marković ukazala je na problem nedostatka radne snage na sezonskim poslovima u turizmu, kao i potrebu angažovanja domaće radne snage i studenata kao posebne kategorije, tokom trajanja ljetnje sezone.

„Motivacija mladih ljudi je od presudnog značaja za uključivanje u proces sticanja praktičnog i radnog iskustva kroz sezonski rad u turizmu. Osim ponude odgovarajućih uslova rada, nadoknda, iskustava, potrebno je kreirati modalitete priznavanja ovako stečenih znanja u daljem nastavku školovanja“, rekla je Marković.

Govornici su pozvali sve studente da posjete Dan otvorenih vrata UCG i Sajam sezonskog zapošljavanja u turizmu, te odaberu svoj dalji put školovanja i pronađu motivaciju za dodatna znanja i vještine kroz rad.

Povezane vijesti:

Spisak poslodavaca i CV formular za Sajam sezonskog zapošljavanja - Summer job 2022

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.