Više od tri hiljade maturanata i studenata ima priliku da se upozna sa studijskim programima UCG i aplicira za sezonske poslove
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

FOTO GALERIJA

Podgorica, PR pres servis – Više od tri hiljade maturanata i studenata danas ima priliku da se upozna sa programima 19 fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) i aplicira na preko hiljadu pozicija za sezonske poslove.

To je saopšteno povodom Dana otvorenih vrata i Sajma sezonskog zapošljavanja – Summer job 2022, koji organizuju Karijerni centar Univerziteta Crne Gore u saradnji sa Studentskim parlamentom UCG. Dan otvorenih vrata, koji se održava u dvorani Univerzitetsko sportsko-kulturnog centra trajaće do 17 časova, dok će Summer Job biti otvoren do 16 časova i imaće nastavak i sjutra u Kotoru, na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo.

Menadžer Karijernog centra Univerziteta Crne Gore, Ivica Todorović, istakao je da je Dan otvorenih vrata prilika da maturanti iz cijele Crne Gore već danas zakorače u svijet visokog obrazovanje.

“Danas imate priliku da se upoznate sa programima 19 fakulteta Univerziteta Crne Gore. Nadam se da ćete u razgovoru sa predstavnicima fakulteta ukloniti sve dileme oko izbora buduće profesije i postati dio porodice od preko 20 hiljada studenata. Danas imate, zajedno sa našim studentima, priliku da aplicirate na preko hiljadu pozicija za sezonske poslove”, kazao je Todorović.

Summer job koji je, kako je pojasnio, kao sajam sezonskog zapošljavanja počeo da se realizuje 2009. godine, obezbijedio je skoro 10 hiljada sezonskih radnih angažmana.

Todorović je poručio da se o mladima i studentima mnogo više mora voditi računa.

“Ne smijemo samo deklarativno da ih podržavamo. U mjeri podrške i brige o mladima i studentima je sav patriotizam koji treba da imamo, jer bez njih ovoj državi i društvu nema budućnosti”, jasan je Todorović.

Prorektor Univerziteta Crne Gore, Veselin Mićanović, poručio je mladima da su u prilici da izaberu zanimanje za koje smatraju da je polje njihovog interesovanja i da je važno da budu sigurni da biraju zanimanje za koje imaju ljubav, volju i za koje imaju kapacitete i sposobnosti.

“Ukoliko se budete rukovodili time siguran sam da ćete uspjeti na polju sticanja znanja, obrazovanje i svog profesionalnog usavršavanja. Univerzitet Crne Gore otvara vrata za upis na 64 studijska programa na osnovnim studijama na 19 organizacionih jedinica”, rekao je Mićanović.

I u sljedećoj upisnoj godini, kako je kazao, postojaće mogućnost elektronskog upisa, što znači da svi imaju mogućnost da apliciraju od kuće i da prate svoju poziciju na biranom studijskom programu.

Predsjednik Studenstkog parlamenta UCG, Saša Roćen, istakao je da je je cilj mladima olakšati izbor fakulteta, dopriniijeti njihovom zapošljavanju tokom ljetnje turističke sezone i poslati poruku da u Crnoj Gori postoje kvalitetni studenti i kvalitetna radna snaga koja je spremna da odgovori svim potrebama poslodavaca.

“Danas smo u prilici da budemo domaćini za više od tri hiljade studenata i maturanata. Vjerujem da će svi posjetioci dobiti odgovore na pitanja koja ih interesuju, da će nakon posjete sajmu lakše donijeti odluku o budućem stručnom pozivu, a da će se mnogi na pravi način predstaviti poslodavcima i uvjeriti ih da mogu da odgovore njihovim potrebama tokom predstojeće turističke sezone. Stoga vjerujem da će i studenti i maturanti i fakulteti i poslodavci ponijeti lijepe utiske sa ovog događaja i dobiti ono što žele”, poruka je Roćena.

Predstavnica Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Neda Ojdanić, kazala da je da je Crna Gora opredijeljena da gradi društvo zasnovano na znanju kontinurano radeći na poboljšanju kvaliteta studiranja uz aktivno učešće studenata.

“Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta će i u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima koje će obezbijediti adekvatne mehanizme za obezbjeđenje kvaliteta u visiokom obrazovanju, imajući za cilj stvaranje takvog socio-ekonomskog miljea u kome će nove generacije visokoobrazovog kadra ostajati u Crnoj Gori i znanjem i predanim radom stvarati uslove za brži ekonomski razvoj naše zemlje”, rekla je Ojdanić.

Maturantkinja Jovana Marković iz Srednje stručne škole sa Cetinja, smatra da maturanti imaju odličnu priliku da se što bolje upoznaju sa fakultetima, da na najbolji način vide šta je ono što ih interesuje, čime žele da se bave i za šta da se školuju.

“Očekujem da mi se približi smjer koji želim da upišem, da mi se pokaže šta ću da učim i da kroz razgovor sa ljudima sa fakulteta vidim da li sam izabrala pravi smjer. A planiram da upišem Fakultet političkih nauka, smjer politikologija i međunarodni odnosi”, rekla je Jovana.

Slavica Knežević ispred Hotela Mediteran, kazala je da na tom sajmu učestvuju tradicionalno i smatra da je jako doboro za mlade da posjete sajam i upoznaju se sa svojim prvim sezonskim poslovima.

“Imamo 23 pozicije i ono što nudimo biće jako interesantno kako za studente tako i za svršene srednjoškolce. Za ugostiteljske škole nudimo mjesta kuvara, konobara i ostala ugostiteljska zanimanja. Pojedini studenti se prvi put upozanju sa poslodavcima i vide da nismo bauk i da bi trebalo da okušaju sreću i kod nas i kod drugih poslodavaca”, rekla je Knežević.Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.