Ukrajinska profesorica Olena Korohodova o angažmanu na UCG




Ukrajinska profesorica Olena Korohodova o angažmanu na UCG

Profesorica iz Ukrajine Olena Korohodova, koja je nedavno sa porodicom došla iz te ratne zemlje da privremeno živi u Crnoj Gori, biće gostujući predavač na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Učestvovaće i u određenim istraživanjima ili projektima.

Profesorica Korogodova je za Pobjedu kazala da je zahvalna na ovoj prilici i rado prihvata angažman na Univerzitetu Crne Gore.

Njena jedina želja je da se rat završi pobjedom Ukrajine. Želi da svi Ukrajinci budu živi i zdravi, i da se vrate u svoju zemlju, da ponovo zajedno izgrade ekonomiju. Kaže da su Ukrajinci, kao i građani Crne Gore, inovativna i prijateljska nacija.

- Ova značajna podrška, koju nam je pružio Univerzitet Crne Gore, jasno će doprinijeti unapređenju međunarodne akademske mobilnosti, uspostavljanju novih odnosa između naših visokoškolskih ustanova. Nadam se da ćemo uspjeti da ojačamo međunarodnu saradnju dva poznata univerziteta u korist dvije slavne zemlje – rekla je ona.

Profesorica radi na ukrajinskom tehničkom univerzitetu – National Technical University of Ukraine ,,Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute“. Ta visokoškolska ustanova jedna je od lidera u tamošnjem obrazovnom sistemu. Svaki šesti student Kijeva obrazovan je u tom institutu.

Korogodova ističe da je Crna Gora bila jedna od prvih zemalja koja je pružila ruku pomoći njihovom Univerzitetu, odnosno naučnicima. Sjeća se da je tamošnji rektorat podijelio sa njima pismo rektora UCG prof. dr Vladimira Božovića. Pozvano je istraživačko-nastavno osoblje da dođe u Crnu Goru, na privremeni boravak, radi naučno-istraživačkog rada. Beskrajno je zahvalna na toj ponudi i podršci. Ističe i da su zahvalni na pomoći Dijani Jovanović iz crnogorskog Rektorata.

- Ovo nije samo izuzetna naučna prilika, već i nevjerovatni pokazatelj univerzalnih vrijednosti. Ovdje je siguran prostor za nas – rekla je profesorica.

Teško joj je da opiše kako se osjećala kada je napuštala Ukrajinu. Ostavila je tamo skoro sve što je imala.

Njeni rođaci, kolege i prijatelji ostali su u Kijevu pod artiljerijskim napadima i bombardovanjem. Kaže da je ta situacija jako pogađa. Užasnuta je što je morala da napusti svoju zemlju, ali zna da na ovaj način može donijeti više koristi društvu i obezbijediti sigurnost svojoj porodici.

Dio njene porodice je u Ukrajini. Zabrinuta je za njih i kaže da im pomaže koliko može. Dodaje da je Institut, takođe, njena velika porodica.

Korogodova radi na katedri za međunarodnu ekonomiju i u komunikaciji je sa kolegama.

- Svako jutro počinje porukom – mi smo OK, od moje porodice, prijatelja i kolega. I to je najvažnija stvar sada – navodi profesorica.

Podsjeća da od 24. februara ove godine svijet svjedoči zločinu protiv čovječnosti koji se dešava u njenoj zemlji. Kaže da Rusija vodi rat protiv Ukrajine, protiv demokratije, podriva globalnu bezbjednost i stabilnost. Navodi i da Ukrajina plaća visoku cijenu zbog privrženosti evropskim vrijednostima, i da joj je međunarodna podrška prijeko potrebna.

Crna Gora podržava Ukrajince i kaže da su mnogo zahvalni na tome. Profesorica zahvaljuje i ambasadoru Crne Gore u Ukrajini i ambasadoru Ukrajine u Crnoj Gori na njihovoj nepokolebljivoj podršci tokom ovog rata.

Na Crnu Goru gleda kao na gostoprimljivu, sunčanu zemlju, sa dugom istorijom. Ističe da u našoj državi mnogi Ukrajinci provode odmor svake godine.

Korogodova ocjenjuje da Crna Gora pravi velike korake ka Evropskoj uniji i da ima bliske socijalno-ekonomske odnose sa mnogim prijateljskim zemljama širom svijeta.

UCG je ranije pozvao do deset zainteresovanih kolega iz ukrajinske akademske zajednice da privremeno borave u Crnoj Gori. Na taj poziv u Crnu Goru došlo je troje profesora sa porodicama. UCG im obezbjeđuje smještaj i hranu.

Neki profesori su smješteni u stanovima kojima raspolaže UCG. Ukoliko ti postojeći stambeni kapaciteti ne budu dovoljni, planiraju da zakupe određeni broj stambenih jedinica. Kako je nedavno saopšteno, u saradnji sa rukovodstvom studentskog doma u Podgorici, planiraju da riješe pitanje njihove ishrane.

Izvor informacije: Pobjeda



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.