Predavanje na temu nove paradigme u računarstvu prof. Veljka Milutinovića




Predavanje na temu nove paradigme u računarstvu prof. Veljka Milutinovića

Prof. dr Veljko Milutinović, predavač na Univerzitetu Indijana (Blumington), gostujući naučnik Univerziteta Perdju i gostujući profesor na Univerzitetu u Beogradu i na Tehničkom univerzitetu u Beču, održaće predavanje na temu DataFlow SuperComputing for BigData DeepAnalytics, u srijedu 4. maja u 10h, u Plavoj sali Rektorata Univerziteta Crne Gore.

Ovo predavanje, uz koje ide i mini obuka za programiranje za ovu novu paradigmu u računarstvu (DataFlow programming), analizira suštinu ove paradigme u vezi sa super računanjem (DataFlow SuperComputing), definiše njene prednosti i objašnjava jedan srodni model programiranja koji odgovara nedavnom Intelovom patentu o budućem Intelovom procesoru na bazi protoka podataka.

Akcenat će se staviti na pitanja od značaja za nauku i inženjerstvo, sa posebnim osvrtom na  građevinsko inženjerstvo. Prema Alibabi, Google-u i otvorenoj literaturi, paradigma protoka podataka nudi: (a) ubrzanja od najmanje 10x do 100x, (b) potencijale za bolju preciznost, (c) smanjenje potrošnje od najmanje 10x i (d) Smanjenje zapremine preko 10x.

Kako je ova paradigma programiranja drugačija i mora se savladati, mini obuka objašnjava detalje programske paradigme, koristeći Makseler kao primjer i ukazuje na istraživanje koje je u toku, na koje su, prema govorniku, bitno uticala četiri nobelovca: Ričard Fajnman, Ilja Prigožin, Danijel Kaneman i Tim Hunt. Ovaj vodič takođe uključuje i praktične primjere za učesnike.

Prof. dr Veljko Milutinović doktorirao je na Univerzitetu u Beogradu i proveo preko deset godina na različitim pozicijama na fakultetima u Sjedinjenim Državama, uglavnom Perdju i Indijana. Jedan je od dizajnera prvog DARPA GaAs RISC mikroprocesora i prvog DARPA GaAs sistoličkog polja sa 4096 CPUs. Od 1990. godine predaje i sprovodi istraživanja na Univerzitetu u Beogradu u oblastima ECE, MATH, MBA i PHYS/CHEM.

Profesor Milutinović je doživotni počasni član IEEE-a u Vašingtonu. Čuvar je materijalnog i nematerijalnog blaga Evropske Akademije (Academia Europaea) i inostrani član CANU. Takođe, osnivač član Srpske inženjerske akademije u Beogradu.

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.