Širenje saradnje Univerziteta Crne Gore i bugarskih visokoškolskih institucija kroz realizaciju zajedničkih aktivnosti




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović, sa saradnicima, primio je ambasadorku Bugarske u Crnoj Gori NJ.E. Meglenu Plugčiev (Meglena Plugtschieva) i zamjenika ambasadorke i voditelja politčkog i konzularnog odjela Vasila Dureva (Vasil Durev).

Rektor Božović je predstavio strukturu i organizaciju UCG-a, kao i pojedinosti saradnje sa bugarskim univerzitetima koja, kako je naveo, datira od ranije.

„Kada je riječ o Erasmus + saradnji, imamo razvijenu saradnju sa Ekonomskim univerzitetom u Varni, Nacionalnom akademijom umjetnosti u Sofiji, kao i Ekonomskom akademijom DA Cenov u Svištovu čija dva doktoranda, posredstvom saradnje i programa razmjene, borave na Ekonomskom fakultetu UCG“, kazao je on i izrazio uvjerenje da će se saradnja produbiti kroz zajedničko djelovanje u različitim oblastima.

Ambasadorka Meglena Plugčieva izrazila je spremnost u pogledu intenziviranja saradnje bugarskih visokoškolskih ustanova i Univerziteta Crne Gore kako kroz razmjenu administrativnog, akademskog osoblja i studenata, tako i kroz organzaciju gostujućih predavanja  profesora iz obje zemlje.

Prorektorica za nauku prof. dr Irena Orović kazala je da je značaj povećanja broja bileteralnih sporazuma UCG-a sa svjetskim univerzitetima, kakve su visokoškolske institucije u Bugarskoj prepoznat kroz Strategiju internacionalizacije Univerziteta Crne Gore za period 2021-2026. godine.

Prorektorica je dodala da je Bugarska naš partner na dva projekta, jednom koji je skoro realizovan -“Jačanje master kurikuluma u upravljanju vodenim resursima – SWARM“ i drugom pod nazivom „Harmonizacija i inoviranje studijskog programa doktorskih studija za unapređenje zdravlja biljaka i održivu poljoprivredu – HarISA“.

Uz zadovoljstvo tokom sastanka, dogovoreno je da se povodom Dana slovenske pismenosti, bugarske prosvjete i kulture, na Univerzitetu Crne Gore organizuje izložba kojom bi se prikazala spona kulturne baštine ove dvije zemlje. Takođe, planirano je da se crnogorskim studentima prezentuju bugarski univerziteti, što su dalji koraci za širenje saradnje.

Sastanku su prisustvovali i prorektor za nastavu prof. dr Veselin Mićanović i šefica kabineta rektora UCG Dijana Jovanović.

 

 

 

 

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.