Rektor Božović: Posjetom pionira u blokčejn tehnologijama danas smo centar svijeta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

„Posjetom  pionira u blokčejn tehnologijama i kriptovaluti, u ovoj oblasti danas smo centar svijeta“. To je kazao rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović na danas održanom sastanku sa ministrom finansija i socijalnog staranja Milojkom Spajićem i suosnivačom Ethereum fondacije Vitalik Buterinom  i njegovim saradnicima.  

Posjeta je uslijedila neposredno nakon održanog panela "Budućnost sad! Nova era crnogorskih finansija", za koju je javnost pokazala veliko interesovanje. Među panelistima su i svjetski stručnjaci u oblasti prava koji su došli da pomognu Ministarstvu u izradi zakonske regulative neophodne za privlačenje investicija.

„Vrlo je neuobičajeno da se tako napredna priča o tehnologiji dešava ovdje u Crnoj Gori. Univerzitet Crne Gore će svoje kapacitete, ekspertizu i znanje staviti na raspolaganje i pružiti punu podršku pokretanju procesa koji će biti od koristi cijelom crnogorskom društvu", kazao je rektor Božović. On je panelistima  predstavio Univerzitet Crne Gore i izrazio nadu da će Univerzitet biti buduće mjesto njihovog predavanja.  

Ministar Spajić je ukazao da je na danas održanom panelu bilo riječi o nevjerovatnim mogućnostima koje blokčejn tehnologija pruža i koje se moraju iskoristiti. Ona  nije prepoznata u našem zakonodavstvu te zbog toga postoji želja da se koncipira zakon koji će podržati Crnu Goru da bude lider u digitalizaciji finansija.

Ministar Spajić je dodao da je do sada razgovarao sa rektorom Božovićem na temu blokčejn tehnologija i mogućnostima da ona postane dio kurikuluma Univerziteta Crne Gore.

Panelisti su izrazili zahvalnost za gostoprimstvo na Univerzitetu Crne Gore i iskazali interesovanje za sva buduća moguća istraživanja koja bi naši naučnici realizovali na ovom polju.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.