Prezentacija bugarskih univerziteta studentima Univerziteta Crne Gore tokom maja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Prorektorica za internacionalizaciju Univerziteta Crne Gore prof. dr Sanja Peković sastala se danas sa ambasadorkom Bugarske u Crnoj Gori NJ.E. Meglenom Plugčiev povodom organizovanja predstavljanja bugarskih univerziteta kroz Open day aktivnost, koja bi za studente Univerziteta i srednjoškolce bila organizovana tokom maja. 

Na sastanku je razmotreno više mogućnosti za prezentaciju bugarskih univerziteta crnogorskim studentima i srednjoškolcima, koje će biti konkretizovane u daljoj bliskoj saradnji Univerziteta i Ambasade Bugarske..

Ambasadorka Plugčiev je ukazala da sličnost jezika, kulture, pa i mentaliteta crnogorskog i bugarskog naroda je prava osnova za intenziviranje razmjene studenata, ali i  organzaciju gostujućih predavanja  profesora iz obje zemlje.

Na sastanku su učestvovali, u ime UCG, i Nikolina Radulović, iz Kancelarije za međunarodnu saradnju i dr Srna Sudar, rukovodilac Kancelarije za projektnu aktivnost, kao i voditelj politčkog i konzularnog odjela Ambasade Mađarske Vasil Durev.

Radulović i dr Sudar su ukazale da je saradnja univerziteta dvije zemlje podržana i Erasmus + programom kao i zajedničkim projektnim aktivnostima. Univerzitet Crne Gore, u okviru, Erasmus + programa, ima saradnju sa Ekonomskim univerzitetom u Varni, Nacionalnom akademijom umjetnosti u Sofiji, kao i Ekonomskom akademijom DA Cenov u Svištovu čija dva doktoranda, posredstvom saradnje i programa razmjene, borave na Ekonomskom fakultetu UCG

Kada je riječ o projektnoj aktivnosti, Bugarska je partner u okviru dva projekta: „Jačanje master kurikuluma u upravljanju vodenim resursima – SWARM“ i „Harmonizacija i inoviranje studijskog programa doktorskih studija za unapređenje zdravlja biljaka i održivu poljoprivredu – HarISA“.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.