Profesor Milutinović: Superkompjuteri su potrebni svima




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

"Svima nama su potrebni superkompjuteri, kojom god oblašću da se bavimo", kazao je prof. dr Veljko Milutinović na danas održanom gostujućem predavanju na temu DataFlow SuperComputing for BigData DeepAnalytics kojem su, pored akademika i profesora, većinom prisustvovali sadašnji i bivši studenti Univerziteta Crne Gore.

Profesor Milutinović govorio je o pitanjima koja su važna za nauku i inženjerstvo, sa posebnim osvrtom na građevinsko inženjerstvo, a približio je i pojave protoka podataka, super računanja i srodnog modela programiranja koji odgovara nedavnom Intelovom patentu o budućem Intelovom procesoru na bazi protoka podataka.

"Postavlja se pitanje kako će izgledati superkompjuteri na jednom jedinom čipu u budućnosti,  s tim da imamo sve više  susreta sa velikim skupovima podataka (BigData) i sve češće nam je bitno da unesemo u te procese i vještačku inteligenciju odnosno mašinsko učenje", kazao je on.

Uz predavanje održana je i mini obuka za programiranje za ovu novu paradigmu u računarstvu (DataFlow programming) tokom koje su dati detalji programske paradigme, koristeći Makseler kao primjer.

Diskusija održana na kraju, ocijenjena je kao konstruktivna.

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.