Tim Univerziteta Crne Gore dobio prvi projekat u okviru programa Horizon Europe




Tim Univerziteta Crne Gore dobio prvi projekat u okviru programa Horizon Europe

Povećanje istraživačkih i inovacionih kapaciteta Univerziteta Crne Gore, u oblasti podvodnih senzorskih mreža, biće omogućeno kroz realizaciju projekta "Crnogorski centar za podvodne senzorske mreže"(MONtenegrin center for Underwater SEnsor Networks- MONUSEN), koji finansira Evropska unija.

Senzorske mreže  se koriste za prikupljanje okeanografskih podataka, praćenje zagađenja, istraživanje prirodnih podmorskih resursa, prevenciju katastrofa, navigaciju i nadzor. Projekat MONUSEN će, u naučnom dijelu, omogućiti primjenu modernih tehnologija poput blokčejna (blockchain), tehnika automatskog upravljanja i mašinskog učenja za unapređenje sigurnosnih, komunikacionih i upravljačkih aspekata podvodnih senzorskih mreža.

MONUSEN projekat će se realizovati u saradnji sa tri vodeće istraživačke institucije u Evropskoj uniji: Sveučilištem u Zagrebu - Fakultetom za elektrotehniku i računarstvo, Univerzitetom Newcastle Upon Tyne i Nacionalnim istraživačkim savjetom Italije.

Projekat je dobio tim Univerziteta Crne Gore koji je aplicirao na  konkursu za finansiranje Twinning projekata na području Zapadnog Balkana. Konkurs je raspisan u okviru programa Horizont Evropa tj. u ključnom programu Evropske unije za finansiranje istraživanja i inovacija u periodu od 2021 do 2027. godine.

Budžet projekta iznosi 1.443.196€, od čega će Evropska unija finansirati 1.131.346€. Budžet projektnog tima sa Univerziteta Crne Gore iznosi 464.093€ i u cjelosti će biti finansiran od strane Evropske unije.

Projektom rukovodi prof. dr Igor Radusinović, a ostali članovi projektnog tima UCG su dr Slavica Tomović, prof. dr Vanja Asanović, prof. dr Žarko Zečević, prof. dr Ana Jovanović, prof. dr Vesna Rubežić, mr Luka Lazović i mr Luka Martinović.

 

Medijske objave:

Tim Univerziteta Crne Gore dobio prvi projekat u okviru programa Horizon Europe :: Društvo (antenam.net) 

Tim Univerziteta Crne Gore dobio prvi projekat u okviru programa Horizon Europe – CG Vijesti

Tim Univerziteta Crne Gore dobio prvi projekat u okviru programa Horizon Europe | Aktuelno

Tim Univerziteta Crne Gore dobio prvi projekat u okviru programa Horizon Europe (culture-corner.me)

Tim Univerziteta Crne Gore dobio prvi projekat u okviru programa Horizon Europe - MADEinMONTENEGRO.com

eKapija | Tim Univerziteta Crne Gore osvojio prvi projekat u okviru programa Horizon Europe

Univerzitet Crne Gore dobio prvi projekat u okviru programa Horizon Europe | Gradski portal

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.