Svečano otvoreno treće državno takmičenje Svjetske olimpijade robotike u SKC Univerziteta Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Treće državno takmičenje Svjetske olimpijade robotike WRO (World Robot Olimpiad), u organizaciji Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i mađarskog Univerziteta EDUTUS, svečano je otvoreno danas u Sportsko-kulturnom centru Univerziteta Crne Gore. Na takmičenju osnovaca i srednjoškolaca, učestvuju 22 ekipe u tri starosne kategorije: elementarnoj, juniorskoj i seniorskoj.

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović ocijenio je da su ovakvi događaji važni za Univerzitet i za društvo u cjelini jer nam ukazuju na promjene koje slijede na polju nauke i inovacija, a time i na put koji treba slijediti.  Kroz zabavu i zajednički rad, dodao je, pomažemo našim budućim studentima da razumiju i stiču vještine potrebne za tumačenje i rješavanje izazova novog doba.

„Ovo je dokazano najbolji put da se djeca i omladina zainteresuju za STEM oblasti (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika), programiranje i robotiku. Duboko smo uvjereni da su ove oblasti velika šansa za privredni razvoj Crne Gore, jer nam nisu neophodni veliki i skupi industrijski sistemi da bi se takmičili i bili konkurentni. Potrebno je da unaprijedimo naš obrazovani sistem i kreiramo nove obrazovne profile. Kao što vidite, tu su prvi, a kažu i najvažniji koraci“, poručio je rektor Božović.

Dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Radoje Vujadinović izrazio je nadu da će imati priliku da današnje takmičare pozdravi kao studente Mašinskog fakulteta.

„Zahvaljujući podršci uprave Univerziteta Crne Gore privodimo kraju proces akreditacije i licenciranja savremenog studijskog programa Mehatronika gdje će oni imati mogućnost da ljubav prema robotima još više razviju. Sa adrese Mašinskog  fakulteta trudimo se da javnosti pošaljemo informacije i o električnim i autonomnim vozilima, obnovljivim izvorima energije, 3D štampanju, reverzibilnom inženjeringu i drugim naprednim tehnologijama“, kazao je dekan Vujadinović ističući posvećenost fakulteta nauci i naučnim istraživanjima.

Za organizaciju ovog događaja, Dekan je posebnu zahvalnost iskazao profesorici Marini Mijanović Markuš koja je, kako je rekao, dvije decenije svog života posvetila mehatronici, robotima i studentskim takmičenjima i koja je najviše doprinosa dala u organizaciji ovog takmičenja.

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Biljana Šćepanović izrazila je zadovoljstvo što je Univerzitet Crne Gore prepoznao značaj promocije nauke i tehnologije među najmlađima. Na takmičenju su, dodala je,  osnovci i srednjoškolci, takmičari uzrasta od osam do 19 godina, kojima su ovo prvi koraci na polju razvoja inovacija i robotike i koji će biti budući pogon države za razvoj inovacija i stimulisanje tehnološkog razvoja.

„Vi ste naši budući studenti, vi ste ti koji će nositi razvoj ove države i zato moramo da vas pratimo,  njegujemo, prepoznajemo vaše sklonosti u ovom domenu i da vam pomognemo da još više upoznate i zavolite nauku“, poručila je ministarka Šćepanović.

Zamjenica ambasadora Mađarske u Crnoj Gori Mira Vuity kazala je da je Svjetska olimpijada robota WRO jedna  od najznačajnijih serija međunarodnih takmičenja koja pokreće više od 70 zemalja i više od 20.000 timova godišnje. Mađarska je bila prva evropska zemlja domaćin 16. svjetskog finala 2019. godine.

„WRO turniri kombinuju uzbuđenje sportskog dogašaja sa izazovom dizajniranja, izrade i programiranja lego Mindstroms robora. Takmičenja su tematska, zadaci se mijenjaju iz godine u godinu i pokrivaju teme koje su od velike važnosti za preduzeća i društvo“, zaključila je ona.

Takmičare je danas pozdravio i Zoltán Szögi, direktor Edutus univerziteta iz Mađarske, sa kojim je, na inicijativu Mašinskog fakulteta, UCG potpisao Sporazum koji je uključivao i Svjetsku WRO organizaciju. Na taj način je Crna Gora postala član WRO porodice.

Takmičenje se završava danas u 17.00 sati. Sponzori ovogodišnjeg takmičenja su: Domen d.o.o., Čikom, Glavni grad Podgorica, SISTEM-MNE, Navar Corporated, HOME SYSTEMS i Idea. ČIKOM je za pobjednike takmičenja  obezbijedio vrijedne poklone. Poklone će podijeliti direktor kompanije Vladan Tabaš.

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.