Univerzitet Azurna obala otvoren za podršku Univerzitetu Crne Gore u sferi vještačke inteligencije  




Univerzitet Azurna obala otvoren za podršku Univerzitetu Crne Gore u sferi vještačke inteligencije  

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović i predsjednica Upravnog odbora UCG prof. dr Rajka Glušica sastali su se sa predsjednikom Univerziteta Azurna obala prof. dr Žanikom Brisvalterom (Jeanick Brisswalter), u Nici, u Francuskoj. Povod sastanka je bio razmatranje dosadašnje i razvoj novih oblika saradnje na temelju nauke i inovacija usklađenih sa potrebama privrednog sektora sa kojim sarađuju.

Najveći uspjeh dosadašnje saradnje, ukazao je rektor Božović, jeste uspješno okončana inicijativa formiranja Regionalnog centra za razvoj sajber bezbjedonosnih kapaciteta Zapadnog Balkana, čije će sjedište, za cijeli region, biti Naučno-tehnološki park Univerziteta Crne Gore.

„Digitalna transformacija i jačanje nacionalnih kapaciteta za suprotstavljanje sajber kriminalu predstavljaju strateški interes Crne Gore. Univerzitet će u narednom periodu uspostaviti programe cjeloživotnog učenja u skladu sa Strategijom razvoja (2019-2024) koji će odgovoriti potrebama informaciono-komunikacione tehnološke industrije“, kazao je rektor Božović.

Posebnu ulogu u tome da čvorište borbe protiv sajber kriminala i jačanje bezbjedonosnih kapaciteta zemalja Regiona, bude UCG, imao je, istakao je, Balkanski intitut za nauku i inovacije Univerziteta Azurne obale (BISI).

Direktor ovog instituta prof. dr Srđan Redžepagić, koji je takođe učestvovao na sastanku, ukazao je da će BISI pružiti podršku da se edukativni programi ovog centra realizuju u saradnji sa evropskim ekspertima za sajber bezbjednost, a na osnovu Memoranduma o saradnji sa UCG u oblasti primijenjenih istraživanja, inovacija i transfera savremene tehnologije.

Predsjednik Univerziteta Azurna obala Brisvalter je sa prof. dr Stefanom Nomaijem (Stéphane Ngomai), potpredsjednikom za strategiju i razvoj, predstavio brojne razvojne i naučne mogućnosti dalje saradnje dva univerziteta.

S obzirom na postojanje nadaleko prepoznatog Instituta za vјeštačku inteligenciјu Univerziteta Azurna obala, konstatovana јe potreba da se na Univerzitetu Crne Gore, uz pomoć kolega iz Francuske, uspostave novi sadržaјi na UCG u sferi vјeštačke inteligenciјe. Takođe, bilo je riječi i o mogućnostima uključivanja UCG u evropske asocijacije univerziteta u kojima Univerzitet Azurne obale ima zapaženu ulogu.

Predsjednik Univerziteta Azurne obale Brisvalter, najavio je, da će u cilju daljeg razvoja saradnje, uzvratiti posjetu Univerzitetu Crne Gore već sredinom jula ove godine.

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.