Otvaranje FabLab laboratorije ishod saradnje Univerziteta Crne Gore i Univerziteta Azurna obala

19.07.2022


Zajednički projekti zasnovani na istraživanju i inovacijama Univerziteta Azurne obale iz Nice (u Francuskoj) i Univerziteta Crne Gore, među kojima i otvaranje FabLab laboratorije na Mašinskom fakultetu, bili su povod sastanka delegacije ovog francuskog univerziteta na  čelu sa predsjednikom prof. dr Žanik Brisvalterom (Jeanick Brisswalter) i rektora UCG prof. dr Vladimira Božovića, danas u Rektoratu, u Podgorici. 

Na Univerzitetu Azurna obala već postoji slična FabLab laboratorija koja predstavlja kreativno žarište realizacije studentskih ideja (od 3D štampe do izrade robota), gdje studenti imaju mogućnost da  razvijaju svoje vještine u programiranju, inženjeringu i realizaciji projekata. Laboratoriju odlikuje interakcija različitih oblasti nauka, ali i društveni događaji, kroz koje studenti imaju priliku da rade sa profesionalcima i rješavaju probleme ljudi iz lokalne zajednice.

Inicijativu za otvaranje takve laboratorije na Univerzitetu Crne Gore pokrenuo je Balkanski insitut za nauku i inovacije Univerziteta Azurna obala (BISI), sa kojim UCG ima Memorandum o saradnji u oblasti primijenjenih istraživanja, inovacija i transfera savremene tehnologije.

„Univerzitet ima posebnu odgovornost da podstiče inovativnu i preduzetničku komponentu obrazovanja kroz stimulisanje studentske kreativnosti. Uvjeren sam da će i ova laboratorija biti jedan od stubova razvoja inovacija koji je neophodan za održivi rast i tehnološki napredak društva“, kazao je rektor Božović.

Mašinski fakultet i njegove laboratorije su identifikovane kao potencijalno dobra lokacija za pozicioniranje FabLab laboratorije, te je delegacija posjetila privremeno pripremljeni prostor, u kojem već više od dva mjeseca borave dva studenta iz Nice, radeći na razvoju FabLaba na Univerzitetu Crne Gore. Aktivnostima formiranja FabLaba, sa UCG, koordinira prof. dr Igor Vušanović, koji je imao prilike da posjeti Nicu i njihov Fablab.

Direktor BISI prof. dr Srdjan Redžepagić je istakao da će otvaranje FabLab laboratorije pri Mašinskom fakultetu UCG „doprinijeti boljoj i intenzivnijoj saradnji sa Univerzitetom Azurna obala i omogućiti studentima odlazak u Nicu i usavršavanje na Univerzitetu Azurna obala". 

Podsjećamo, BISI je imao udjela i u podršci ideje da UCG bude sjedište Regionalnog centra za razvoj sajber bezbjednosnih kapaciteta Zapadnog Balkana, koja je potvrđena odlukom francuskog Ministarstva za Evropu i spoljne poslove i Vlade Slovenije. BISI će pružiti podršku da se edukativni programi ovog centra realizuju u saradnji sa evropskim ekspertima za sajber bezbjednost.

“BISI će davati i dalje svoj doprinos za razvoj i saradnju u oblasti nauke i inovacija, kao i u oblasti visokog obrazovanja u regionu Balkana. Saradnja zemalja Balkana sa Francuskom na njihovom putu ka Evropskoj uniji je od posebnog značaja.”, poručio je Redžepagić.

U delegaciji  Univerziteta Azurne obale bili su i prof. dr Stefan Ngomai (Stéphane Ngomai), direktor Alijanse evropskih univerziteta  Ulyseus Univerziteta Azurne obale, prof. dr Silven Antonijoti (Sylvain Antoniotti), potpredsjednik IDEX Univerziteta Azurne obale i prof. dr Fabijen Ferero (Fabien Ferrero), odgovoran za FabLab na Univerzitetu Azurne obale.

Oni su pokazali spremnost za podršku UCG u sferi vještačke inteligencije i predstavili brojne razvojne i naučne mogućnosti saradnje. U ime UCG, sa njima su ideje razmijenili i prorektori UCG prof. dr Sanja Peković, prof. dr Veselin Mićanović, dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Saša Mujović, ko-direktor BISI-ja prof. dr Stevo Popović, dr Andrea Mihailović, šefica kabineta Rektora Dijana Jovanović. Na sastanku je bio i zamjenik izvršnog direktora Naučno-tehnološkog parka Radivoje Drobnjak koji je predstavio aktivnosti NTP-a i kapacitete zgrade koja će biti sjediše budućeg Regionalnog centra za razvoj sajber bezbjednosnih kapaciteta Zapadnog Balkana.

Delegacija je danas posjetila BISI kancelariju u Rektoratu UCG i Mašinski fakultet i njegove laboratorije, gdje ih je dočekao dekan prof. dr Radoje Vujadinović i profesor Vušanović

 

FOTO ALBUM

Broj posjeta : 817

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.