Studijski program Mehatronika dobio licencu, otvoren za upis u II roku




Studijski program Mehatronika dobio licencu, otvoren za upis u II roku

Univerzitet Crne Gore je, nakon višemjesečnih napora i ozbiljne pripreme, uspio da akredituje studijski program Mehatronika na Mašinskom fakultetu, za koji je dobio saglasnost od Vlade Crne Gore. U II upisnom roku za prvu godinu osnovnih studija, u studijskoj 2022/23. godini,  za upis na ovaj studijski program, predviđeno je 50 mjesta, koja će biti uvrštena u tekstu Konkursa Univerziteta Crne Gore za II rok.

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović kazao je da je ovo izuzetno moderan i perspektivan studijski program koji obuhvata razne akademske dicipline iz  STEM spektra, odnosno spektra: nauke (Science), tehnologije (Technology), inženjeringa (Engineering) i matematike (Mathematics).

On je izrazio zahvalnost nastavnicima, bivšem i sadašnjem rukovodstvu Mašinskog fakulteta, prof. dr Igoru Vušanoviću i dekanu prof. dr Radoju Vujadinoviću, na velikom uspjehu, a posebnu zahvalnost na podršci i razumijevanju iskazao je ministru prosvjete Miomiru Miju Vojinoviću i predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću na pruženom razumijevanju i podršci.

„Snažno preporučujem svim srednjoškolcima koji imaju afinitet za prirodne ili tehničke nauke da ovaj program postave visoko na listi svog (univerzitetskog) izbora. Mašinski fakultet posjeduje sjajan kadar, opremu i studenti se prate sa posebnom pažnjom u svim fazama školovanja“, preporučio je rektor Božović.

Dekan Fakulteta profesor Vujadinović preporučuje srednjoškolcima ovaj program prije svega zbog odličnih uslova zaposlenja u zemlji i inostranstvu.

„Studije Mehatronike su već duži niz godina jedne od najpopularnijih studija u Evropi. Inženjer mehatronike je najtraženije zanimanje u Njemačkoj, Austriji i čitavom nizu zemalja Zapadne Evrope. Nema nikakve sumnje da će se ovakav trend prenijeti i na region Zapadnog Balkana, pa i Crnu Goru. U Crnoj Gori nema nezaposlenih inženjera mašinstva, niti inženjera mehatronike. Pored toga mehatronika pruža odlične mogućnosti da započnete sopstveni biznis. Nisu potrebna velika ulaganja. Potrebno je posjedovati samo specifična znanja, koja se stiču na studijama, dobru intuiciju i malo incijative za kreiranje novih ideja i novih modernih proizvoda, koje stalno traži savremeno svjetsko tržište“, kazao je dekan Vujadinović.

Inženjeri mehatronike svoje zaposlenje će, dodaje on, prvenstveno tražiti u preduzećima gdje se projektuju, prave i održavaju savremene i moderne mašine, koje su nezamislive bez kombinacije mehaničkih, elektronskih i računarskih komponenti.  Takođe, traženi su i u drugim granama industrije, kao što je industrija prerade hrane, procesna industrija, industrija proizvodnje energije, ali i u uslužnim djelatnostima (transportu, ugostiteljstvu, telekomunikacijama itd).

Rukovodilac ovog studijskog porgrama prof. dr Radoslav Tomović kazao je da se studije mehatronike na Mašinskom fakultetu izučavaju u različitim oblicima, kao osnovne ili master, već desetak godina.

"Na UCG su se u periodu od 2012. do 2017. već bile realizovale interdisciplinarne osnovne studije mehatronike, što znači da je stečeno i postoji značajno iskustvo u izvođenju nastave, laboratorijskih vježbi i drugih aktivnosti u realizaciji ovako zahtjevnog, interdisciplinarnog i složenog studijskog programa. Mi smo jedna od prvih institucija u regionu na kojima su se počele izučavati ove studije. Nastavni planovi i programi se stalno mijenjaju, modernizuju i prilagođavaju potrebama tržišta. Studije se odlikuju dobro izbalansiranom sinergijom teorijskog učenja, individualnog rada, praktične obuke uz savremene i dobro opremljene laboratorije. Studenti uče u malim grupama i individualno, uz predavanja i nadzor visokokvalifikovanih nastavnika i saradnika“, objašnjava Tomović.

Popularnost ovih studija i pobuđeno interesovanje srednjoškolaca bilo je uzrokovano i učešćem na brojnim svjetskim takmičenjima u robotici, gdje su studenti osvajali zapažene rezultate. BSc diploma inženjera mehatronike stečena na Mašinskom fakultetu UCG omogućava studentima da nastave svoje usavršavanje u istraživanju i nauci, kroz master i doktorske studije, bilo gdje u svijetu.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.