Bacanje kamena s ramena na sportskim igrama u Turskoj



















Delegacija Univerziteta Crne Gore, koju čine studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, učestvovala je na festivalu sportskih igara “Let friendship wins”, “Peace for Turkey” u Turskoj, u sportskom kampu, nedaleko od grada Canakkale. 

U organizovanim takmičenjima u nekoliko sportskih disciplina učestvovalo je više stotina učenika i studenata. Studenti su tokom manifestacije imali priliku da organizovano obiđu istorijske znamenitosti cijelog poluostrva na kome se nalazi grad Canakkale. Posjetili su devet istorijskih mjesta od kojih su najpoznatije Troja i Gazipolje. 

"Upravo je u čast 102. godišnjice bitke na Gazipolju organizovana ova manifestacija. Organizovane su i zabavne igre i bogat kulturno-umjetnički program. Studenti su mogli da vide i čuju tradicionalne igre i pjesme ovog kraja",naveo je mr Mr Rajko Milašinović koji je predvodio univerzitetsku delegaciju. 

Crnogorski studenti su, dodaje mr Milašinović, pripremili dvije tradicionalne igre "Bacanje kamena s ramena" i "Plovka", u okviru prezentacija tradicionalnih sportskih igara u kojima su predstavnici više zemalja demonstrirali igre karakteristične za svoj kraj.

Univerzitetsku delegaciju su predstavljali studenti Blažo Jabučanin, Danilo Džaković, Neda Vujadinović, Ivan Vuković, Dragan Baćović, Nina Vujadinović, Jadranka Pavićević i Tina Minić, a festivalu je prisustvovao i dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, doc.dr Stevo Popović. 

"Sama manifestacija je bila odlična prilika da studenti upoznaju kolege sa drugih univerziteta, razmjene iskustva i steknu nova poznanstva", kazala je studentkinja Neda Vukadinović, dok Ivan Vuković dodaje da je srećan što je dobio šansu da odmjeri svoje fizičke sposobnosti sa kolegama iz drugih krajeva svijeta.

Manifestacija se održavala pod pokroviteljstvom turske federacije "Sport za sve" i ministarstva obrazovanja Turske.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.