Rektor Božović povodom 8. marta: Univerzitet Crne Gore primjer zajednice jednakih




Rektor Božović povodom 8. marta: Univerzitet Crne Gore primjer zajednice jednakih

Međunarodni dan žena - 8. mart je globalni praznik kojim se slave društvena, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena. Za Univerzitet Crne Gore on je i povod da istaknemo zahvalnost na doprinosu profesorica,  naučnica, studentkinja, i svih žena koje čine dio naše akademske zajednice, u ostvarenju misije Univerziteta, kao obrazovne i naučnoistraživačke institucije. Povod da istaknemo ulogu koju imaju u obrazovanju, nauci, umjetničkom stvaralaštvu, izgradnji mostova saradnje sa međunarodnim adresama, formiranju uspješnih i društveno odgovornih akademskih građana.

Struktura kadra na Univerzitetu Crne Gore uopšteno je u korist ženskog pola. Orijentacija Univerziteta Crne Gore da potvrdi svoj status institucije koja poštuje rodnu ravnopravnost u zemlji utemeljena je usvojenim Planom za rodnu ravnopravnost UCG 2022-2024, usklađenim sa nacionalnim i evropskim politikama, Strategijom razvoja i Etičkom kodeksom UCG.

Kroz primjenu Plana, prepoznajući različitost kao prednost, težimo da stvorimo stimulativnu radnu atmosefru, zadržimo najbolje talente i povećamo efikasnost, inovativnost i kreativnost u obrazovanju, nauci i umjetnosti. Tako postajemo i uzor sadašnjim i budućim studentima, transformišući faktor zajednice ka toleranciji i društvu inkluzije rodne raznolikosti.

Na nama, kao akademskoj zajednici, je odgovornost da promovišemo demokratski razvoj društva jednakih, nesputanog rodnim, ideološkim, rasnim, nacionalnim, vjerskim, političkim i drugim determinantama. Na nama je da prepoznamo doprinos žena  i kažemo im hvala što ovaj Univerzitet, ovu zemlju, a i svijet, čine boljim mjestom.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.