Na Univerzitetu Crne Gore obnovljena UNESCO katedra za obrazovanje za demokratsko građanstvo i ljudska prava




Na Univerzitetu Crne Gore obnovljena <span class="CyrLatIgnore">UNESCO</span>  katedra za obrazovanje za demokratsko građanstvo i ljudska prava

Na Univerzitetu Crne Gore (UCG) je obnovljena UNESCO Katedra za obrazovanje za demokratsko građanstvo i ljudska prava. Potpisivanjem UCG i UNESCO Sporazuma, Katedra će biti aktivna do 25. juna 2025. godine.   

Ova katedra prvobitno je bila uspostavljena na Filozofskom fakultetu  2005. godine i od tada je od izuzetne važnosti ne samo za akademski život već i za društvo u cjelini jer je svojim djelovanjem doprinijela razvoju demokratskih vrijednosti.

Aktivnosti Katedre u prethodnom periodu bile su uglavnom usmjerene na razvijanje međunarode mreže saradnje i implementaciju projekata na nacionalnom i internacionalnom nivou. Projekti su, između ostalog, imali za cilj pripremu budućih nastavnika na Zapadnom Balkanu za obrazovanje za demokratiju i ljudska prava, podsticanje demokratske školske kulture u Crnoj Gori i jačanje akademskog integriteta u visokom obrazovanju.

Katedra je djelovala kao centar izvrsnosti, kontinuirano doprinoseći promovisanju demokratskog društva i kulture mira i nenasilja, regionalne saradnje, promocije kulturne različitosti  i mirnog suživota. Ciljevi postojanja ove Katedre su osmišljeni da pomognu Univerzitetu Crne Gore u njegovoj transformaciji u moderan i konkurentan univerzitet potpuno integrisan u Evropski prostor visokog obrazovanja.

Obnovljenim sporazumom sa organizacijom UNESCO, UCG je postao i dio UNITWIN/UNESCO Chairs programa, koji okuplja oko 900 visokoškolskih i naučnoistraživačkih institucija iz preko 120 zemalja i osnažuje ih umrežavanjem. Članstvo  nudi posebnu priliku Univerzitetu Crne Gore da se uključi u razmjenu znanja kroz interdisciplinarne globalne mreže institucija visokog obrazovanja,  posvećenih unapređenju istraživanja, obuke i djelovanja ka održivom razvoju zasnovanom na socijalnoj, ekonomskoj, ekološkoj i epistemičkoj pravdi.

 

Image



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.