Ambasadorka Italije posjetila Univerzitet Crne Gore povodom međunarodne nedjelje obuke organizovane sa italijanskim konzorcijumom univerziteta UniAdrion Italy




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović sastao se sa ambasadorkom Italije u Crnoj Gori NJ.E. Andreinom Marselom (Andreina Marsella), povodom četvrte međunarodne nedjelje obuke za akademsko i administrativno osoblje. Nedjelju obuke Univerzitet organizuje u saradnji sa italijanskim univerzitetima Konzorcijuma UniAdrion Italy, od 27. do 31. marta 2023.

„Univerzitet Crne Gore, kao članica asocijacije Uniadrion, ima dobru tradiciju saradnje sa italijanskim univerzitetima i istraživačkim centrima. Cilj nam je da intenzivno, i u budućnosti, jačamo međunarodnu saradnju i napredak u oblasti kulture, nauke, obuke i istraživanja, te da podržimo time osnovnu misiju asocijacije  Uniadrion “, kazao je rektor Božović.

Amabasadorka Marsela je pozdravila organizaciju zajedničkog događaja na Univerzitetu Crne Gore, kao uspješan vid međuinstitucionalnog povezivanja, posebno kroz umrežavanja ljudskih kapaciteta, studenata i osoblja Univerziteta.

Ona je prisustvovala prezentaciji predstavnice Politehničkog univerziteta regije Marke u Ankoni, gđe Silvije Manđalardo koja je predstavila UniAdrion, udruženje univerziteta Jadransko-jonskog područja. Gđa Manđalardo naglasila je da je Univerzitet Crne Gore jedan od najstarijih članova ovog udruženja koje čini 51 univerzitet iz 10 različitih zemalja.

Prethodnih dana predstavnici italijanskih univerziteta održali su konsultacije u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, namijenjene studentima i osoblju zainteresovanim za mobilnost. Riječ je o sljedećim italijanskim univerzitetima: Politehnički univerzitet regije Marke u Ankoni, Univerzitet u Bolonji, Univerzitet u Teramu, Univerzitet Maćerata, Univerzitet u Mesini. Takođe su posjetili univerzitetske jedinice u Podgorici, Kotoru i Nikšiću i imali sadržajan kulturni program.

Konzorcijum UniAdrion Italy  formiran je sa ciljem inteziviranja razmjena između italijanskih univerziteta i Univerziteta Zapadnog Balkana unutar Erasmus+ programa, sa posebnim fokusom na promovisanje mogućnosti razmjene na univerzitetima Zapadnog Balkana među italijanskim studentima.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.