Skupština ESU dogodine u Budvi




Studentski parlament Univerziteta Crne Gore biće domaćin zasijedanja Skupštine Evropske studentske unije (ESU) u novembru 2018, odlučeno je na sjednici ESU na Malti.

Najveći događaj iz oblasti visokog obrazovanja i studentskih prava, koji okuplja lidere nacionalnih studentskih unija iz 38 država, organizovaće se u Budvi.

„Organizacija tako prestižnog i masovnog događaja ujedno je i čast i izazov za Studentski parlament UCG”, kazala je predsjednica Studentskog parlamenta UCG Sara Arianna Serhatlić, navodeći da krovna organizacija studenata državnog univerziteta očekuje punu podršku UCG i nadležnih državnih organa u realizaciji tog projekta, koji će donijeti brojne šanse crnogorskim studentima i samoj državi.

„Izuzetno je pohvalno što Studentski parlament UCG, kao jedan od najmlađih članova ESU-a, pokazuje ozbiljnost i posvećenost unaprijeđenju statusa prava studenata i u tome će uživati punu podršku ESU-a. ESU se raduje Skupštini koju će organizovati Studentski parlament UCG”, izjavila je aktuelna predsjednica Evropske studentske unije Lea Majster, saopšteno je iz Studentskog parlamenta.

Skupština ESU-a je najmasovniji događaj krovne organizacije studenata Evrope i održava se dva puta godišnje. Gotovo 200 studenata iz čitave Evrope boraviće u Crnoj Gori, diskutovati o aktuelnim trendovima i pravcima razvoja studentskog aktivizma i visokog obrazovanja na evropskom kontinentu.

“Studentski parlament Univerziteta Crne Gore je punopravni član ESU-a od maja 2016. i aktivno je uključen u radte organizacije koja zastupa interese oko 15 miliona studenata Evrope. Samo godinu kasnije stiglo je veliko priznanje ESU-a u vidu iskaza pune podrške koju Studentski parlament UCG uživa u ESU-u, kao i ocjene da ima kapacitet da realizuje tako veliki projekat”, istakli su iz Parlamenta.

Kako su kazali, na Skupštini ESU-a na Malti donijete su brojne važne odluke koje se odnose na pravce djelovanja ESU-a prema organima Evropske unije, odnosno za oblike i načine zastupanja studentskih interesa pri tijelima u Briselu, u trenucima brojnih izazova na evropskom prostoru visokog obrazovanja.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.