Vilini konjici detektori crnogorskog ekosistema




Vilini konjici detektori crnogorskog ekosistema

U jednom od vodećih časopisa koji se bave istraživanjem i menadžmentom vodenih ekosistema objavljen je naučni rad u kome je predstavljena ekologija 44 vrste vilinih konjica u karstnim izvorima Crne Gore. U radu se analizira 91 lokalitet na prostoru Crne Gore

Istraživanje, objavljeno u časopisu “Knowledge and Management of Aquatic Ecosystems”, potpisuju dva naučnika sa Univerziteta Crne Gore Vladimir Pešić i Bogić Gligorović, Ana Savić sa Univerziteta u Nišu i Pavel Bušinski sa Univerziteta Maria Kiri Sklodovska u Poljskoj.  

„Vilini konjici su brojna i značajna grupa vodenih organizama, koja naseljava sve tipove slatkovodnih staništa i predstavljaju odlične indikatore zdravlja ekosistema. Ovi insekti su među najljepšim insektima u svijetu a nalaze se i među rekoderima po brzini kretanja – na kraćim razdaljinama vilin konjić može iz mjesta da jurne brzinom od preko 90 kilometara na sat, a “punim gasom” čak i do 135 kilometara na sat“, navodi profesor dr Pešić.

Istraživanja su urađena u okviru projekta analize biodiverziteta i ekologije crnogorskih vodenih staništa. Prema riječima prof. dr Pešića pokazala su da su degradacija i uništenje staništa osnovni faktori koji negativno utiču na biodiverzitet slatkovodnih ekosistema u Crnoj Gori.

„Istraživanja su ukazala na sve prisutnijii trend pretvaranja prirodnih ekosistema u poluprirodne i vještačke ekosisteme, pri čemu se u u javnosti, nažalost, sve češće čuju različita tumačenja da  vještački ekosistemi podržavaju zaštitu biodiverziteta pa čak i da  zahtjevaju određene oblike međunarodne zaštite. To je slučaj na primjer sa ulcinjskom Solanom, koja predstavlja vještački ekosistem nastao na mjesto biodiverzitetski bogatih i danas krajnje ugroženih mediteranskih močvarnih ekosistema, navodi Pešić.  

Istraživanja su, zaključuje Pešić, pokazala neophodnost da se mnogi „vještački“ ekosistemi u Crnoj Gori za koje ne postoji ekonomska računica transformišu u prirodne ekosisteme  koji bi podržali zaštitu velikog broja vrsta kao što su vilini konjici i druge grupe koje su danas u  Mediteranskim slatkovodnim ekosistemima  kritično ugrožene.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.