Najcitiraniji naučnik u Hardware Security oblasti Onur Mutlu gostuje 9. juna na Univerzitetu Crne Gore




Najcitiraniji naučnik u <span class="CyrLatIgnore"> Hardware Security </span> oblasti  Onur Mutlu gostuje 9. juna na Univerzitetu Crne Gore

Profesor Onur Mutlu, istaknuti profesor na Karnegi Melon (USA) i ETH Cirih (CH), prvi  najcitiraniji naučnik za oblast memorijskih sistema i treći najcitiraniji naučnik za oblast genomske analize (Google Scholar)  održaće predavanja na Univerzitetu Crne Gore.

Prvo predavanje iz oblasti Hardware Security biće održano u petak, 9. juna u 12.00 sati u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore, dok je sljedeće zakazano za isti dan u 16.00 sati u amfiteatru Medicinskog fakulteta, a na temu „Analysis of genomic variations – applications in pathologies“.

Registraciju za predavanje koje će se održati u Rektoratu možete naći na linku, dok se prijava za predavanje na Medicinskom fakultetu podnosi  na masaz@ucg.ac.me.

Onur Mutlu je profesor računarskih nauka na ETH  Cirihu, i na Univerzitetu Carnegie Mellon. Njegova šira istraživačka interesovanja su u računarskoj arhitekturi, sistemima, hardverskoj bezbednosti i bioinformatici.

Njegova predavanja i materijali za kurseve o računarskoj arhitekturi i dizajnu digitalne logike su besplatno dostupni na Jutjubu, a njegova istraživačka grupa čini širok spektar softverskih i hardverskih artefakata besplatno dostupnim na mreži. Za više informacija pogledajte njegovu veb stranicu.

Različite tehnike koje je on, zajedno sa svojom grupom i saradnicima, izumio tokom godina, uticale su na industriju i bile su korišćene u komercijalnim mikroprocesorima i sistemima za memoriju/skladištenje.

Doktorirao je i magistrirao Electrical and Computer Engineering na Univerzitetu Teksas u Ostinu i diplomirao računarsko inženjerstvo i psihologiju na Univerzitetu Mičigen, En Arbor. Pokrenuo je grupu za arhitekturu računara u Microsoft Research -u (2006-2009) i bio na različitim pozicijama za proizvode i istraživanja u Intel Corporation, Advanced Micro Devices, VMvare i Google . Dobio je nagradu ACM SIGARCH Maurice Vilkes, prvu nagradu IEEE Computer Societi Ioung Computer Architect Award , inauguralnu Intelovu nagradu za ranu karijeru, nagradu CAREER američke Nacionalne naučne fondacije, Ladd Research Award Univerziteta Carnegie Mellon , nagrade za partnerstvo fakulteta od raznih kompanija i zdrav broj priznanja najboljeg papira ili Top Pick papira na različitim računarskim sistemima, arhitekturi i hardverskim bezbednosnim mestima. On je stipendista ACM-a „za doprinos istraživanju računarske arhitekture, posebno u memorijskim sistemima“, IEEE stipendista za „doprinos istraživanju i praksi računarske arhitekture“ i izabrani član Akademije Evrope (Academia Europaea).

Više informacija o predavaču dostupno je na linku:

https://people.inf.ethz.ch/omutlu/
https://www.linkedin.com/in/omutlu/?originalSubdomain=ch
https://people.inf.ethz.ch/omutlu/lecture-videos.html



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.