Univerzitetu Crne Gore donirano 500 licenci CybSafe  softvera: Saradnja privrede, javne uprave i Univerziteta za snaženje sajber bezbjednosti




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru panel diskusije „Sajber higijena i bezbjednosna kultura u organizacijama“, Univerzitetu Crne Gore je danas uručena donacija vrijedna 50.000 eura – 500 licenci CybSafe softvera za zaposlene na Univerzitetu, koja uključuje i onlajn obuke, personalizovane digitalne sadržaje, periodična testiranja i izvještaje o analizi ponašanja korisnika.

Rektoru UCG prof. dr Vladimiru Božoviću donaciju je simbolično uručio izvršni direktor kompanije Sky Express Montenegro Majo Mićović.

Rektor Božović je iskazao zahvalnost na vrijednoj donaciji koja je značajna jer dolazi u vrijeme vrlo intenzivne digitalizacije gotovo svih poslovnih procesa na Univerzitetu Crne Gore, te će se primjenom ovog softvera umanjiti bezbjednosni rizici. On je izrazio vjerovanje da će, na obostranu korist, biti velikih pomaka u oblasti sajber bezbjednosti usljed saradnje sa  kompanijom koja je partner sa regionalnim liderom u sajber bezbjednosnim rješenjima - kompanijom SKY Express , i ujedno je dio jednog od vodećih svjetskih fondova u investiranju sistema u sajber softverska rješenja licenci Evolution Equity Partners.       

Osnivač i partner ove svjetske fondacije Denis Smit poručio je putem videa da su veoma važna partnerstva privrede, javne uprave i univerziteta, u izgradnji sajber bezbjednosti u svim segmentima jednog društvenog sistema. On je iskazao spremnost i otvorenost za dugotrajnu podršku Univerzitetu Crne Gore, kroz saradnju sa kompanijom  Sky Express Montenegro.  

CybSafe softver je naučno zasnovano rješenje za mjerenje i smanjenje sajber bezbjednosnih rizika, sa fokusom na najčešće propuste zaposlenih u organizacijama, u vidu: slabih lozinki, neažuriranih i neautorizovanih softvera, ulaska na neprovjerne sajtove, konektovanja na javne mreže, slanja ličnih podataka pogrešnom primaocu putem e-pošte, nenamjernog otkrivanja povjerljivih podataka, neopreznog korišćenja  blind carbon copy (BCC) i softver blind carbon copy funkcije i sl.

Multidisciplinarnu panel diskusiju, u okviru koje je uručena donacija, organizovali su Univerzitet Crne Gore, Udruženje pravnika i kompanija SKY Express sa ciljem osnaživanja inkluzivnog pristupa sajber bezbjednosti.

Na otvaranju panel diskusije, izvršni direktor kompanije  SKY Express Montenegro Majo Mićović pozdravio je pomake koji su napravljeni u okviru saradnje Univerziteta i javne uprave u okviru regionalne saradnje na borbi protiv sajber kriminala, ali je istakao da saradnja sa privredom treba da bude intenzivnija.  

Predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore prof. dr Branislav Radulović kazao je da, usljed sve sofisticiranijih sajber napada  na globalnom nivou, stabilan i siguran pravni i institucionalni okvir sajber bezbjednosti postaje ključno sredstvo koje osigurava da naši digitalni identiteti i podaci budu bezbjedni.

Diskusija koja je uslijedila je težila da uspostavi vezu između obrazovanja, nauke, istraživanja i privrede u skladu sa nacionalnim i evropskim programskim politikama digitalne tranzicije, kao i zajedničke misije izgradnje sigurnijeg okvira informacione bezbjednosti u Crnoj Gori.

O izazovima i prilikama u obrazovanju govorili su prof. dr Aleksandar Popović, direktor Centralnog informacionog sistema UCG; Tiodor Jovović, iz kompanije Sky Express Montenegro  i prof. dr Nikola Žarić, sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Najavljeno je da će na Univerzitetu Crne Gore biti otvoren multidisciplinarni program za sajber bezbjednost koji će nastati kao rezultat saradnje više organizacionih jedinica Univerziteta Crne Gore, iz domena tehničkih i pravnih nauka.

Na temu Regulatornog okvira informacione bezbjednosti u Crnoj Gori govorili su prof. dr Olivera Injac, gradonačelnica Glavnog grada Podgorice; Bojan Božović, državni sekretar iz Ministarstva pravde Crne Gore; dr Andreja Mihailović sa Pravnog fakulteta UCG i advokat Dragan Milić, specijalista iz oblasti zaštite podataka o ličnosti i IT prava.

Prof. Injac govorila je o poziciji Crne Gore u geopolitičkom okviru sajber bezbjednosti, razlici između sajber ratovanja i sajber terorizma, nacionalnim obavezama države kao članice NATO saveza i hibridnim prijetnjama kojima je izložen savremeni sajber prostor.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.