Profesor Mutlu: Bezbjednost znači sprečavanje nepredvidljivih posljedica
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Bebzbjednost znači sprečavanje  nepredvidljivih  posljedica, rečenica je sa kojom je započeo predavanje profesor Onur Mutlu, istaknuti profesor na Karnegi Melon (USA) i ETH Cirih (CH), prvi  najcitiraniji naučnik za oblast memorijskih sistema i treći najcitiraniji naučnik za oblast genomske analize (Google Scholar). On je danas održao predavanja na Univerzitetu Crne Gore na temu Hardware Security. 

On je danas nastojao da odgovori na pitanje šta je to Row Hummer, nastojeći da objasni na jednostavnim primjerima bezbjednosti i u drugim poljima, kao što je građevinarstvo, praveći paralelu. 

"To je kao da provaljujete u stan tako što neprestano lupate komšijskim vratima sve dok vibracije ne otvore ona vrata koja želite da otvorite", kazao je Mutlu. 

Profesora Mutlua, predstavio je prof. dr Veljko Milutinović, član Crnogorske akademije nauka, naučnik i predavač na brojnim prestižnim svjetskim univerzitetima. Predstavljajući ga, kazao je da Mutlu na turskom jeziku znači Srećko, te da prema porodičnoj legendi profesora koji je rođen u Turskoj, potiču sa ovih prostora od Srećkovića. Danas je on profesor računarskih nauka na ETH  Cirihu, i na Univerzitetu Carnegie Mellon. Njegova šira istraživačka interesovanja su u računarskoj arhitekturi, sistemima, hardverskoj bezbednosti i bioinformatici.

Za one koji su propustili priliku da slušaju profesora, njegova predavanja, uz  materijale za kurseve o računarskoj arhitekturi i dizajnu digitalne logike, besplatno su dostupni na Jutjubu, a njegova istraživačka grupa čini širok spektar softverskih i hardverskih artefakata besplatno dostupnim na mreži. Za više informacija dostupna je i njegova veb stranicu.

Različite tehnike koje je on, zajedno sa svojom grupom i saradnicima, izumio tokom godina, uticale su na industriju i bile su korišćene u komercijalnim mikroprocesorima i sistemima za memoriju/skladištenje.

Doktorirao je i magistrirao Electrical and Computer Engineering na Univerzitetu Teksas u Ostinu i diplomirao računarsko inženjerstvo i psihologiju na Univerzitetu Mičigen, En Arbor. Pokrenuo je grupu za arhitekturu računara u Microsoft Research -u (2006-2009) i bio na različitim pozicijama za proizvode i istraživanja u Intel Corporation, Advanced Micro Devices, VMvare i Google . Dobio je nagradu ACM SIGARCH Maurice Vilkes, prvu nagradu IEEE Computer Societi Ioung Computer Architect Award , inauguralnu Intelovu nagradu za ranu karijeru, nagradu CAREER američke Nacionalne naučne fondacije, Ladd Research Award Univerziteta Carnegie Mellon , nagrade za partnerstvo fakulteta od raznih kompanija i zdrav broj priznanja najboljeg papira ili Top Pick papira na različitim računarskim sistemima, arhitekturi i hardverskim bezbednosnim mestima. On je stipendista ACM-a „za doprinos istraživanju računarske arhitekture, posebno u memorijskim sistemima“, IEEE stipendista za „doprinos istraživanju i praksi računarske arhitekture“ i izabrani član Akademije Evrope (Academia Europaea).

Više informacija o predavaču dostupno je na linkovima:

https://people.inf.ethz.ch/omutlu/
https://www.linkedin.com/in/omutlu/?originalSubdomain=ch
https://people.inf.ethz.ch/omutlu/lecture-videos.htmlNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.