Saradnja Univerziteta Crne Gore i Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na osnovu Zakona o zaštiti kulturnih dobara, između Univerziteta Crne Gore i JU Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, zaključen je Ugovor o izradi konzervatorskog projekta i sprovođenje konzervatorskih mjera, na zgradi Bivšeg engleskog poslanstva u kojem svoju obrazovnu djelatnost obavlja Muzička akademija Univerziteta Crne Gore.

Podsjećanja radi, najveći dio sredstava na ovogodišnjem konkursu za Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija Crne Gore opredjeljen je za projekat Univerziteta Crne Gore pod nazivom “Izrada konzervatorskog projekta i sprovođenje mjera zaštite na kulturnom dobru Bivšeg Engleskog poslanstva, Prijestonica Cetinje” u iznosu od 100.000,00 €.

Prilikom potpisivanja ugovora rečeno je da je ovo značajan korak ka realizaciji ciljeva, te da je uloga Centra za konzervaciju i arheologiju CG, zakonom ovlašćenim da sprovodi mjere i izrađuje projekte na kulturnim dobrima u Crnoj Gori, nemjerljiva. Takođe je istaknuto da zgrada bivšeg Engleskog poslanstva, pored vrijednosti koju ima kao zaštićeno kulturno dobro, predstavlja i objekat u kome je smještena institucija visokog obrazovanja, koja zahtijeva određenu prezentabilnost i uslove rada, te da se realizacija Ugovora očekuje do kraja godine kada je planom i ugovorom predviđen završetak radova.

Plan aktivnosti podrazumijeva sledeće faze izrade projekta: konzervatorsko istraživanje, snimanje postojećeg stanja objekta, izradu projektne dokumentacije od strane multidisciplinarnog tima (arhitekta konzervator, konzervator-restaurator, istoričar umjetnosti...) kao i  prezentaciju projekta i rezultata istraživačkog procesa u cilju uspješne realizacije projekta i implementacije konzervatorskih mjera.

Projektom će se predvidjeti konzervatorske mjere zasnovane na autentičnom izgledu objekta, krova i bravarije i prethodno urađenim analizima korištenih materijala. Posebna pažnja će se pokloniti odabiru adekvatnih materijala, koji bojom, strukturom, tehnikom obrade i načinom ugradnje moraju biti zanatski vješto usklađeni sa originalnim elementima objekta. Vodeći računa o estetici i funkcionalnosti razmotriće se i uklanjanje intervencija recentnog datuma.

Predmetno kulturno dobro ima izuzetne istorijske, kulturne, ambijentalne i stilske vrijednosti, a očuvanje istog predstavlja neophodnost i obavezu. Pored toga, objekat danas ima svoju jasno definisanu namjenu i predstavlja značajnu kariku obrazovnog sistema u Cetinju. Predviđene mjere omogućiće dugotrajnost i očuvanje kulturnog dobra i adekvatnu prezentaciju i valorizaciju. Na ovaj način ostvaruje se doprinos održivoj zaštiti i očuvanje kulturne baštine.

 

Povezane vijesti: https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1238/objava/163024-za-projekat-univerziteta-crne-gore-opredijeljeno-100-000-eura 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.