Film o izgradnji studentskog parka




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Univerzitet Crne Gore organizuje svečano otvaranje studentskog parka u univerzitetskom kampusu u Podgorici, kod zgrade tehničkih fakulteta, 18. jula 2023. godine, u 19.30 časova. O parku i njegovom nastajanju snimljen je i film.

Rektor UCG prof. dr Vladimir Božović govoriće na svečanom otvaranju. Događaj će biti prilika da se izrazi zahvalnost svima koji su podržali Univerzitet da, kao društveno odgovorna institucija,  doprinese očuvanju životne sredine za sadašnje i buduće generacije, u skladu sa politikom životne sredine Evropske unije (poglavlje 27).

Univerzitet Crne Gore pokrenuo je 2021. godine akciju ozelenjavanja kampusa na prostoru oko tehničkih fakulteta i studentskih domova, ukupne površine 25.000 kvadrata.

U ovoj misiji, Univerzitet je imao pomoć Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Agencije za zaštitu životne sredine, Glavnog grada i kompanija: CRBS, Eurozox, Novi Volvox, Sin Commerce LD gradnja, Indel, CEDIS, Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacije Podgorica, Institututa Konfucije, preduzeća Lutrex, Stadion, Sport Vision, kompanije Strabag i Ramel, te Hipotekarne, Crnogorske komercijalne i Erste banke.

Nekada šljunkovita ravnica, bez sadržaja, danas je oplemenjeni prostor, nova pluća grada, u čijim blagodetima, osim studenata, mogu uživati i građani Podgorice i njeni gosti.  Zelena površina, projektovana u skladu sa standardima i izgledom parkova modernih svjetskih kampusa, oplemenjena je sa 15 različitih vrsta sadnica prilagođenih našem podneblju. Posađeno je preko 1.100 sadnica platana, lipa, košćela, judinog drveća, maslina, borova pinjola i žive ograde od fotinije.

Kako bi se poboljšali uslovi za boravak, odmor i rekreaciju studenata i građana postavljen je moderan parkovski mobilijar - 51 klupa i 25 korpi za otpatke. Ugrađena je nova rasvjeta i sistem za navodnjavanje.

Događaj će biti prilika da se obiđe i novopostavljeni vajarski rad u parku - Ligatura, koji je Univerzitetu Crne Gore ustupila Nacionalna bibolioteka Crne Gore "Đurđe Crnojević", uz saglasnost autora djela,  vajara i redovnog profesora Fakulteta likovnih umjetnosti UCG u penziji Milivoja – Miška Babovića.  

Na temu afirmacije "zelene komponente” Univerziteta, izgradili smo tri veoma lijepa parka sa svim pratećim sadržajima, u okviru centralnog univerzitetskog kampusa: studentski park kod zgrade tehničkih fakulteta, dovršili park ispred zgrade Rektorata, te park kod Studentskog doma, uz fontanu kod Biotehničkog fakulteta koja je stavljena u funkciju. Njihova ukupna površina je preko 30. 000 kvadrata. Uz već postojeće parkove, sada imamo impresivnu zelenu površinu, što je značajan prilog očivanju i unapređenju životne sredine.

Svečano otvaranje parka ujedno je i kruna uspješnog završetka univerzitetske godine. 

Pozivamo predstavnike medija da prisustvuju događaju i o njemu obavijeste javnost.   

Kratki film o parku dostupan je na linku:  

https://youtu.be/YJ84mAjw4s8

Foto album: Uređeni parkovi u univerzitetskom kampusu

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.