Avi Mendelson studentima UCG: Usmjerite se na ono što mašine ne mogu - mislite kreativno




Avi Mendelson studentima UCG: Usmjerite se na ono što mašine ne mogu - mislite kreativno

Na marginama priprema za predstojeću naučnu konferenciju "Dani dijaspore i prijatelja Crne Gore 2023", u oktobru, i planiranju predstojećih, Univerzitet Crne Gore nastoji da bude u kontaktu sa respektabilnim imenima vrlo aktuelnih područja nauke.

Jedno od takvih imena je Avi Mendelson, profesor Tehnion univerziteta koji ima spoj industrijskog i akademskog iskustva u nekoliko različitih oblasti poput računarske arhitekture, operativnih sistema  upravljanja energijom, pouzdanosti i visoko performantnih računara. Profesor je Univerzitetea Tehnion, u Izraelu, gdje je završio osnovne i master studije, dok je doktorirao iz računarskog inženjerstva na Univerzitetu Masačusets u Amherstu 1990. godine.

U industriji, bio je menadžer programa za akademsku saradnju u Microsoft R&D Israel, gdje je pokrenuo različite inovacione aktivnosti među studentima. Prije toga, radio je 11 godina kao viši istraživač i glavni inženjer u Intelu, multinacionalnoj kompaniji koja je pionir računarstva, te je najviše poznata po proizvodnji procesora. Ističe se kao glavni arhitekt funkcije CMP (više jezgara na čipu) prvih dual-core procesora koje je Intel razvio. Za ovo djelo dobio je Intel Achievement Award (najvišu nagradu u Intelu).

Za veb stranicu Univerziteta Crne Gore, pripremili smo kratki intervju s Mendelsonom namijenjen prije svega studentima UCG koji žele da krenu stazama velikih.

Koja je suština vašeg glavnog dostignuća u domenu istraživanja visoke tehnologije i kakve su šire naučne, tehničke i društvene implikacije rezultata koje ste generisali u prošlosti?

AVI MENDELSON: Vjerujem da je suština mojih uspjeha sposobnost sagledavanja šire perspektive, bavljenje interdisciplinarnim istraživanjem i inspirisanje mladih profesionalaca/naučnika da vjeruju u svoje uvjerenje i tako ostvare ono što se čini "nemogućim".

Po vašem mišljenju, koji su glavni izazovi dizajniranja čipova u maloj zemlji, s ciljem podrške ekonomskom razvoju i potrebama ekonomije?

AVI MENDELSON: S jedne strane, dizajn čipova je globalan, pa možete raditi ili stvarati za internacionalne kompanije koje se nalaze u vašem gradu. No, s druge strane, važno je uspostaviti saradnju s drugima kako biste ostvarili napredak. Stoga preporučujem da se uključite u (ili osnujete sopstveno) akademsko/industrijsko udruženje, učestvujete u konferencijama i postanete dio veće (najbolje, međunarodne) zajednice.

Koje bi trebale biti glavne obrazovne staze koje bi pravilno mogle pripremiti inženjere i naučnike za misije dizajniranja i proizvodnje čipova?

AVI MENDELSON: Studenti moraju imati na umu da će vjerovatno promijeniti (ili biti prisiljeni da promijene) svoj glavni fokus rada barem tri četiri puta tokom svoje karijere. Zato su osnovne stvari (matematika, fizika i filozofija) esencijalne za vaš drugi posao (i onaj naredni koji dolazi posle njega). Studenti  treba takođe da znaju da će mašine zamijeniti svaki zadatak koji može biti automatizovan, prije ili kasnije. Dakle, usmjerite se na zadatke koje mašine ne mogu obavljati, kao što je kreativno razmišljanje, interakcija sa ljudima, i tako dalje...

Koji bi bio vaš dragocjen savjet koji bi se mogao smatrati prijateljskim savjetom za nas?

AVI MENDELSON:  Moje mišljenje je sljedeće:

  • Osnove su esencijalne (matematika, fizika i filozofija).
  • Ljudi (a posebno menadžeri) nikada vas neće cijeniti više nego što cijenite sami sebe --> budite kreativni i uvijek vjerujte da "možete uspjeti".
  • Ako vas posao (istraživanje) koji radite prestane zanimati, ne bojte se da ga promijenite.
  • Nikada nemojte prestati učiti (postoji mnogo onlajn kurseva, neki od njih su odlični).
  • "Otvorite se prema umjetnosti, muzici, književnosti, istoriji i slično. To će proširiti vaše vidike, a nove ideje, povezane s vašim poslom/istraživanjem, možete otkriti dok svirate muziku ili uživate u dobroj knjizi."

 

Povezani linkovi:



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.