Održana konferencija: Cyber Security  u službi unapređenja biznisa, optimizacijom rizika do konkurentske prednosti




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru festivala "Dani nauke i inovacije 2023", Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore održana je konferencija Cyber Security  u službi unapređenja biznisa: Optimizacijom rizika do konkurentske prednosti" u organizaciji Naučno tehnološkog parka, Univerziteta Crne Gore i kompanije Sky Express Montenegro, uz podršku ICT Cortex  i Regionalnog centra za unapređenje sajber kapaciteta (WB3C). Konferencija je okupila eksperte iz oblasti sajber bezbjednosti koji su razmatrali ključne teme i izazove sa kojima se suočavaju startapovi, mala i srednja preduzeća (MSP), kao i obrazovni sektor.

Velibor Bošković, direktor Naučno tehnološkog parka Crne Gore kao glavnog organizatora ovog događaja, ukazao je na značaj sajber bezbjednosti za startap i IT  zajednicu u Crnoj Gori te istakao da će Naučno-tehnološki park (NTP) nastaviti sa podrškom razvoju ove oblasti, smatrajući je izuzetno podsticajnom za razvoj digitalne ekonomije, IT   zajednice i inovacija.

U uvodnom obraćanju, prof. dr Nedeljko Latinović, direktor Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije Univerziteta Crne Gore, kao predstavnik suorganizatora UCG, naglasio je strateški značaj i perspektivu razvoja multidisciplinarnih studijskih programa i istraživanja koji odražavaju savremene trendove u oblasti nauke i obrazovanja.

Prvi panel konferencije, „StartUP  i MSP (ni)su imuni“, bio je fokusiran na razbijanje čestih zabluda i predrasuda o sajber bezbjednosti u MSP sektoru. Panelisti, uključujući g. Velibora Boškovića, direktora Naučno-tehnološkog parka Crne Gore, g. Tiodora Jovovića, CBO Sky Express Montenegro, g. Betran Fokonjea (Bertrand Fauconnier, CEO Stratos Advisory Services , g. Branka Džakula, savjetnika za bezbjednost informacija i g. Aleksandra Obradovića, konsultanta za sajber bezbjednost, pod moderacijom g. Džemala Lekića, konsultanta za digitalnu transformaciju, diskutovali su o sveprisutnoj zabludi da su manje organizacije "previše male" da bi bile mete sajber napada, što ih često dovodi do relaksiranog odnosa prema sajber rizicima i pozicionira visoko na listi meta sajber kriminalaca. Kroz interaktivnu diskusiju i analizu stvarnih slučajeva, istraženo je kako i zašto su start-upovi i MSP često na udaru, te kako ulaganje u sajber bezbjednost predstavlja neophodnu investiciju u dugoročnu sigurnost i stabilnost poslovanja. Razmotrene su i praktične strategije i rešenja za smanjenje rizika i jačanje odbrambenih mehanizama.

Drugi panel, "EdTech  - Unapređenje kapaciteta u Cybersecurity edukacijama, posvetio se unapređenju edukativnih kapaciteta u oblasti sajber bezbjednosti. Panelisti: prof. dr Nikola Žarić, profesor na Elektrotehničkom fakultetu UCG, mr Andrej Nikitin, Cyber Security  inženjer u Sky Express-u , Predrag Puharić, direktor Cyber Security  Excellence  Centre BIH, Marko Lakić, sudski vještak i Iva Lazić, IT Security Engineer , pod moderacijom dr Andreje Mihailović, saradnice na Pravnom fakultetu UCG istakli su važnost razvoja i prilagođavanja edukativnih programa. Predstavljena je i struktura novog interdisciplinarnog master studijskog programa Univerziteta Crne Gore "Informaciona bezbjednost", sa ciljem obrazovanja kompetentnog kadra u ovoj oblasti sposobnog za suočavanje sa sve kompleksnijim  izazovima u sajber prostoru.

Poseban segment panela bio je posvećen virtuelnoj turi kroz platformu CybSafe , kao inovativnog softverskog EdTech rješenja razvijenog od strane tima inženjera i psihologa, zasnovanog na bihevioralnom modelu analitike ljudskog ponašanja i njegovoj podložnosti manipulativnim tehnikama socijalnog inženjeringa u vidu phishing, spam i sl. napada. Zahvaljujući donaciji kompanije Sky Express Montenegro , zaposleni i studenti UCG-a će imati priliku da uživaju u prednostima ove platforme koja svojim korisnicima istovremeno omogućava zaštitu u i edukaciju. Cilj platforme je optimizacija rizika nastalih kao rezultat ljudske greške, identifikovane kao primarni uzrok svih sajber incidenata. Diskutovalo se o integraciji inovativnih edukativnih alata i programa i njihovom doprinosu razvoju kompetencija za efikasnu prevenciju, detekciju i reagovanje na sajber prijetnje.

Konferencija je pružila dragocjene uvide i otvorila prostor za konstruktivan dijalog o unapređenju sajber bezbjednosti, te se nadamo da će inicijative i rješenja predstavljena na ovom događaju doprinijeti stvaranju sigurnijeg poslovnog i obrazovnog okruženja. Istaknuta su nepodijeljena očekivanja da će razmjena ideja i dijalog inicirani na ovom panelu inspirisati budućnost edukacije u oblasti sajber bezbjednosti i doprinijeti unapređenju kapaciteta u ovoj ključnoj oblasti koja je definisana kao strateški nacionalni prioritet.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.