Drugi međunarodni Doktorski simpozijum o održivom razvoju 5. i 6. oktobra u Kotoru




Drugi međunarodni Doktorski simpozijum o održivom razvoju 5. i 6. oktobra u Kotoru

Drugi međunarodni Doktorski simpozijum o održivom razvoju (The 2nd Doctoral Colloquium on Sustainable Development), u organizaciji Univerziteta Crne Gore, biće održan na Pomorskom fakultetu Kotor, 5. i 6. oktobra 2023. godine. Poziv za ovaj simpozijum je otvoren za studente doktorskih studja iz svih oblasti. 

"Ovaj je simpozijum prvi takve vrste na Zapadnom Balkanu, a sada, po drugi put održan, postaje sve više atraktivan i predstavlja inovaciju kojoj je Univerzitet Crne Gore dao važan doprinos." – kazao je predsjedavajući ovog simpozijuma prof. dr Radovan Stojanović i rukovodilac prvog doktorskog studijskog programa Univerziteta Crne Gore na engleskom jeziku “Održivi razvoj”. Simpozijum je organizovan u okviru Centra za multidisciplinarne i interdisciplinarne studije UCG I uz podršku Rektorata UCG.

Simpozijum ove godine organizuju Internacionalne doktorske studije u Održivom razvoju, Centar za multidisciplinarne i interdisciplinarne studije, uz podršku Rektorata Univerziteta Crne Gore.

"Internacionalni doktorski simpozijumi su značajni jer predstavljaju platformu za globalnu razmjenu naučnih saznanja i istraživačkih rezultata. Ovaj oblik međunarodne saradnje doprinosi unapređenju akademske zajednice, podstiče interdisciplinarnost i omogućava stvaranje novih veza i saradnji među istraživačima, pogotovo onima koji su na početku, na nivou doktorskih studija. Uz prenos iskustava iskusnih istraživača, podstičemo ih da steknu nove perspektive, kritički razmišljaju i unaprijede svoje istraživačke veštine, čime se doprinosi kvalitetu i relevantnosti njihovih istraživanja u globalnom kontekstu”, kazao je prof. dr Radovan Stojanović

Glavna tema ovog simpozijuma je održivi razvoj iz ugla različitih nauka, prirodnih, tehničkih, društvenih, humanističkih, multidisciplinarnih. Takođe, biće riječi i o umjetnosti u funkciji održivosti prirode, društva i čovjeka. 

Pored eminentnih predavača, studenti doktorskih studija će izlagati radove koji će biti  recenzirani od Naučnog komiteta i publikovani u Zborniku simpozijuma, vidljivom u naučnim bazama i resursima. 

Kolokvijum/simpozijum je pokrenut u okviru međunarodnih doktorskih studija Održivi razvoj sa sjedištem na Univerzitetu Crne Gore, i prerasta u tradicionalni naučno-stručni skup, posvećen doktorandima Crne Gore i regiona sa međunarodnim učešćem. 

Agenda ovog događaja je dostupna na linku: Agenda DOC-ME 2023

Više o događaju dostupno je na linku DOC-ME 2023

Radovi sa prošlogodišnjeg kolokvijuma su dostupni u MARDS arhivi.  

***

Međunarodni projekat  Reforma doktorskih studija u Crnoj Gori i Albaniji primjer dobre prakse – MARDS, rezultirao je sa dva doktorska programa u dvije zemlje, na engleskom jeziku, na Univerzitetu Crne Gore i Univerzitetu u Skadru. Doktorski program UCG Održivi razvoj je upravo ishod ovog projekta.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.