U okviru projekta Stablo znanja u Studentskom parku posađeno više od stotinu sadnica




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

FOTO GALERIJA

U okviru projekta ,,Stablo znanja“ danas je u Studentskom parku Univerziteta Crne Gore posađeno više od stotinu sadnica, čime je pokazano da zajedničkim ekološkim akcijama studenti, ali i svi akteri u društvu mogu unaprijediti i sačuvati prirodu Crne Gore.

Ideja projekta „Stablo znanja“, koji je pokrenuo Studentski parlament Univerziteta Crne Gore (SPUCG) je da svi studenti, koji diplomiraju na bilo kojem nivou studija, mogu da posade svoje stablo znanja u cilju jačanja svijesti o važnosti očuvanja životne sredine.

Rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović pohvalio je predstavnike Studentskog parlamenta, projekat „Stablo znanja“, kao i ideju oplemenjivanja svih prostora pored Univerziteta.

„Kada smo počeli prije nekoliko godina, to je zaista izgledalo bitno drugačije. Ovaj dan i sva ova slika sa mnoštvom studenata dovoljno govori koliko smo uspjeli. U najavi svega ovoga, govorili smo o tome da će ovaj prostor postati pluća grada, a on to već jeste. Vidimo kako svakodnevno živi ovaj prostor, kako se razvija, kako naši sugrađani i studenti uživaju u njemu“, rekao je Božović.

Pojasnio je da je Stablo znanja simbolički zamišljeno kao nešto što studenti nakon završenih studija vraćaju prirodi, zemlji koja pledira da bude u svim segmentima ekološka, „a ovo što se radi na ovaj način zaista daje konkretan, direktan i jasan doprinos toj politici“.

„Zamisao je da se svaki student koji diplomira veže na odeređen način sa tim stablom, da vodi računa o tom stablu, da ga njeguje u narednim decenijama i da shvata da tu postoji ta organska, rekao bih i više od toga, duhovna veza između onoga ko ga je posadio i konkretno te biljke“, pojasnio je Božović.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore, Andrija Vukčević, istakao je da je akcija uvertira u novu i zelenu priču koju su pokrenuli sa Univerzitetom Crne Gore, Agencijom za zaštitu životne sredine i Zelenilom.

„Kao što vidite, ovo je jedna jako lijepa slika iz Studentskog parka, prva aktivnost, u okviru prijekta Stablo znanja, na kojem smo naporno radili zadnjih godinu i za koju očekujemo da postane lijepa tradicija Univerziteta Crne Gore. Ovo je samo prva u nizu akcija sađenja za koju očekujemo da se sprovode u svakom semestru makar po jednom. Jako sam ponosan na rad svoje organizacije, ali i na doprinos koleginica i kolega sa cijelog Univerziteta što su prepoznali značaj ove ideje i što su odlučili da nam se danas pridruže“, poruka je Vukčevića.

Menadžerka za odnose sa javnošću preduzeća Zelenilo, Milica Vukčević, rekla je da je zadovoljstvo pridružiti se mladim ljudima i učiniti nešto lijepo za sve, kao i da je daans posađeno više od stotinu sadnica.

„Pružili smo kompletnu logističku podršku i zaista još jednom izražavamo zadovoljstvo što su nas pozvali i što su prepoznali naše privredno društvo kao organ koji može da im pomogne u ovoj aktivnosti. Kada je riječ o samom Univerzitetskom parku, slažemo se da je to jedan od najljepših parkova u Glavnom gradu, uz kompletan novi biljni materijal biće još zeleniji. Nadamo se da će ove, ali i buduće generacije provoditi slobodno vrijeme ovdje i da će im služiti i za učenje ali i za druženje“, rekla je Vukčević.

Predstavnica Agencije za zaštitu životne sredine, Milka Rajković Mitrović, rekla je da je ta agencija prošle godine potpisala Sporazum o poslovnoj saradnji sa Studentskim paralamentom Univerziteta Crne Gore, a jedan od ciljeva Memoranduma je upravo podrška ekološkim akcijama Studentskog paralamenta i glavni i osnovni projeakt je upravo Stablo znanja.

„Danas će dilplomirani studenti posaditi više od stotinu biljnih vrsta, koje je obezbijedila Agencija za zaštitu životne sredine. Agencija se obavezala da osim odabira lokacija, pomogne i u odabiru sadnog materijala. Tako da između ostalih, danas će se saditi veliki broj različitih biljnih vrsta, među kojima ću pomenuti Carpinus orientalis ili bijeli grab, zatim dekorativni žbun Kalinu i jednu od mnogo dobrih biljaka za naše podneblje a to je Quercus ilex, koja je u narodu poznata kao „crnika“, pojasnila je Rajković Mitrović.

Student Lazar Mrkić vjeruje da je akcija vrlo dobra za mlade jer, kako smatra, svijest o zelenilu i prirodi nije na zavidnom nivou.

I studentkinja Snežana Savić sve vidi kao sjajnu inicijativu i priliku da se studenti povežu sa životnom sredinom i da daju svoj doprinos kako u njenom očuvanju.

Nakon akcije u drugom dijelu Studentskog parka organizovan je koncert i studentski piknik.

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.