Rektorat, 29.01.2018

Razgovarano o unapređenju saradnje sa Univerzitetom u MariboruRazgovarano o unapređenju saradnje sa Univerzitetom u Mariboru

ImageRektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić razgovarao je sa prorektorom Univerziteta u Mariboru prof. dr Nikom Samecom o pospješivanju saradnje između dva univerziteta na svim poljima, a posebno u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Samec trenutno, sa još šest prorektora, zastupa Univerzitet u Mariboru do izbora novog rektora.

Univerzitet u Mariboru je drugi najveći i najstariji univerzitet u Sloveniji. Ovu javnu visokoškolsku ustanovu, osnovanu 1961. godine, čini 17 fakulteta koji su locirani u Mariboru i drugim krajevima Slovenije.

Univerzitet u Maribiru ključna je visokoškolska institucija za razvoj regiona i prepoznat kao jedan od najbolje rangiranih univerziteta u našem regionu na Tajmsovoj Rang listi svjetskih univerziteta, na šta su veoma ponosni u toj visokoškolskoj unstanovi.

Na Tajmsovoj Rang listi svjetskih univerziteta za 2018 godinu Univerzitet u Mariboru se nalazi na poziciji između 601-800 mjesta. Bolje je pozicioniran samo Univerzitet u Splitu koji se nalazi na poziciji između 501-600 mjesta, a sa kojim Univerzitet Crne Gore ima potpisan sporazum o saradnji.