Ivan Božović, profesor Univerziteta Jejl: Velika se otkrića događaju ljudima jednom u životu, a sve ostalo su greške




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U svijetu nauke, svjetlost često dolazi od pojedinaca koji su posvećeni istraživanju, inovacijama i premošćavanju granica ljudskog saznanja. Jedan od takvih izuzetnih pojedinaca je i profesor Ivan Božović, priznati fizičar i naučnik, čije ime je sinonim za vrhunska dostignuća u oblasti materijala i supravodljivosti.

Iako njegov profesionalni put vodi kroz renomirane institucije širom svijeta, srce profesora Božovića ostaje povezano s njegovim korijenima - Crnom Gorom. Tokom nedavnog međunarodnog simpozijuma "Dani dijaspore i prijatelja Crne Gore", profesoru Božoviću je ukazana čast kada mu je uručeno zvanje počasnog profesora Univerziteta Crne Gore. Ovaj trenutak za njega nije bio samo priznanje njegovih naučnih doprinosa već, kako on kaže, "duboko emotivan povratak korijenima", koji podsjeća na važnost očuvanja veza sa sopstvenim identitetom dok se suočavamo s globalnim izazovima nauke.

U ovom intervjuu, čiji je autor Amanda Ujkić, studentkinja treće godine osnovnih studija Fakulteta političkih nauka,  otkrivamo dublje slojeve života i karijere profesora Božovića, istražujući kako je postao pionir u svojoj oblasti, kako je oblikovao svoje naučne putešestvije i kako ostaje povezan sa svojim crnogorskim nasleđem dok kroči putem globalnih naučnih izazova.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.