Realizovana studentska tribina: Hoću da stvaram!




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Univerzitet Crne Gore nedavno je organizovao studentsku javnu tribinu pod nazivom "Hoću da stvaram", na kojoj su učestvovali Hana Rastoder, studentkinja Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju, Sofija Drakulović, studentkinja Studijskog programa za srpski jezik i južnoslovensku književnost Filološkog fakulteta u Nikšiću, Nikola Ćorac, student Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovensku književnost Filološkog fakulteta u Nikšiću i Valentina Tripecki, studentkinja Muzičke akademije na Cetinju. Moderator tribine bila je Marija Marković.

Ova tribina predstavlja drugu u nizu studentskih javnih tribina koje je Univerzitet Crne Gore organizovao u saradnji sa Studentskim radiom "Krš".

Tokom "Studentske Krš tribine", učesnici su raspravljali o različitim aspektima stvaralaštva, uključujući prilike za mlade umjetnike u Crnoj Gori, zahtjeve tržišta i potrebe mladih autora da unaprijede postojeće umjetničke prakse. Takođe, diskutovalo se o tretmanu mladih stvaralaca u Crnoj Gori u poređenju sa razvijenim zemljama, kao i o temama i motivima koji preovladavaju u radu mladih autora u zemlji.

Hana Rastoder, mlada pozorišna rediteljka, izrazila je zabrinutost zbog hiperprodukcije studenata na Fakultetu dramskih umjetnosti. Kritikujući odluku da se prihvate svi prijavljeni kandidati na smjerovima pozorišne režije, dramaturgije i produkcije, naglasila je da to dovodi do obezvređivanja prijemnih ispita.

"Sada imamo više diplomiranih reditelja u Crnoj Gori, ali mnogi od njih se suočavaju sa izazovom stalnog zaposlenja u svojoj struci. Međutim, ovo može rezultirati stvaranjem nezavisne pozorišne scene u zemlji, što nije nužno loše ako mladi umjetnici ne planiraju osnivanje porodice," izjavila je Rastoder.

Sofija Drakulović, studentkinja književnosti, istakla je marginalizaciju mladih stvaralaca u Crnoj Gori. Naglasila je da pozicija mladih umjetnika ne postoji, te da svi stiču vidljivost na alternativne načine. Kulturni događaji koji bi mogli predstaviti ono što mladi nose u sebi postoje samo kao igla u plastu sijena, dok štednja na umjetnosti, prema njenim riječima, znači štednju na razvoju ljudskog duha.

Valentina Tripecki, studentkinja Muzičke akademije, istakla je da institucije ne pružaju dovoljno prostora za razvoj kulture, uprkos povećanju mogućnosti obrazovanja kroz programe poput Erasmus razmjene. Upozorava da povratak u Crnu Goru često znači suočavanje s teškoćama u bavljenju poslom za koji su se školovali i koji vole.

Nikola Ćorac, mladi književnik, vidi nadu u nedavnom porastu interesovanja javnosti za rad mladih autora.

"Kada govorimo o položaju mladih umjetnika u Crnoj Gori danas, primjećujem da društvo počinje da obraća pažnju na nove glasove, a mladim stvaraocima se pruža neophodan prostor za promociju. Interesovanje medija i institucija kao podrške čini situaciju boljom u odnosu na prošlost," ocijenio je Ćorac.

Napominjemo da se studentski timovi mogu prijaviti za učešće na “Studentskim Krš tribinama” slanjem imena četiri do pet učesnika na mejl: javnetribine@ucg.ac.me. 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.