Prva ESDC obuka na Univerzitetu Crne Gore




Prva <span class="CyrLatIgnore">ESDC</span> obuka na Univerzitetu Crne Gore

Univerzitet Crne Gore, u partnerstvu sa Nacionalnim univerzitetom za javnu upravu iz Mađarske, a pod pokroviteljstvom Evropskog koledža za odbranu i bezbjednost (ESDC), najavljuje realizaciju prve ESDC obuke pod nazivom "Osnove sajber bezbjednosti za profesionalce izvan tehničke struke", koja će se održati na UCG-u u periodu od 23. do 25. januara 2024. godine.  Ova inicijativa predstavlja značajan iskorak u oblasti obrazovanja i stručnog usavršavanja u sferi bezbjednosti i odbrane na Zapadnom Balkanu.

Univerzitet Crne Gore, kao prva ustanova visokog obrazovanja sa Zapadnog Balkana koja se pridružila ovoj prestižnoj mreži, dobila je priznanje svoje posvećenosti i ekspertize u oblasti sajber bezbjednosti, čime se stekla mogućnost realizacije obuka iz ove oblasti pod pokroviteljstvom ESDC. Ovaj status pridruženog člana, potvrđen od strane ESDC-a na sjednici Izvršnog akademskog odbora u Briselu, naglašava važnost i doprinos UCG-a u regionalnom i evropskom kontekstu.

Prijave su otvorene do petka, 15. decembra, a registracija se obavlja putem linka. Takođe, obavezno je pohađanje i pripremne faze putem ILIAS ESDC platforme, kao i stacionarnog kursa u Podgorici. Nakon sprovedene selekcione procedure, odabrani polaznici će biti obaviješteni od strane Sekretarijata ESDC-a.

Nakon uspješno okončane obuke, polaznici će dobiti zvaničan sertifikat izdat od strane ESDC-a

Evropski koledž za odbranu i bezbjednost (ESDC), osnovan je 2005. godine u Briselu i predstavlja krovnu instituciju Evropske Unije, usmjerenu na unifikaciju i obezbjeđenje strateškog nivoa obrazovanja u domenu zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike. Obezbjeđujući obuke na visokom nivou u skladu sa EU politikama i standardima, ESDC identifikuje najbolje prakse u vezi sa različitim pitanjima CSDP-a kroz svoje obrazovne aktivnosti čime osnažuje nacionalne napore u oblasti obuke i obrazovanja kako bi dodatno unaprijedio zajedničku evropsku sigurnosnu i odbrambenu kulturu unutar EU i promovisao principe utvrđene u članu 21(1) Ugovora o Evropskoj uniji (TEU) izvan Unije.

Kroz svoju mrežu, koja okuplja eminentne obrazovne i istraživačke institucije, vojne akademije, ministarstva i druge relevantne institucije, ESDC igra ključnu ulogu u oblikovanju ekspertize i znanja neophodnog za suočavanje sa savremenim bezbjednosnim izazovima.

Program je dizajniran da na pristupačan način pruži uvid u strateški i regulatorni okvir EU iz oblasti sajber bezbjednosti, sa posebnim fokusom na sajber napade, prijetnje, ranjivosti i rizike kritične informacione infrastrukture. Ova obuka je otvorena za zaposlene u javnom sektoru, uključujući diplomate i policijske službenike iz članica EU, partnerskih zemalja Zapadnog Balkana, zemalja Istočnog partnerstva, EU institucija i agencija, kao i vojno osoblje, koji svakodnevno koriste IT opremu i žele proširiti svoja znanja u domenu informacione bezbjednosti iz regulatorne i tehničke perspektive. 

Prijave iz država koje nisu članice EU moraju biti odobrene od strane predstavnika institucije i proslijeđene kontakt tački u ESDC sekreterijatu:

Mr Panagiotis MARZELAS , Cybersecurity Training Manager at ESDC Secretariat panagiotis.marzelas@eeas.europa.eu 

Prijave iz država članica EU trebaju popuniti nacionalni ENLIST nominator putem sigurnog registracionog sistema ESDC-a na sledećem linku linku, najkasnije do 15. decembra 2023. Lista relevantnih ENLIST nominatora  dostupna je na ESDC veb-sajtu na https://esdc.europa.eu/nominators/. 

Za dodatne informacije i detalje o procesu prijave, zainteresovani polaznici iz Crne Gore se mogu obratiti mailom na andreja@ucg.ac.me .

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.