Univerzitetska tribina: Prirodne nauke u školskim planovima i programima




Univerzitetska tribina: Prirodne nauke u školskim planovima i programima

Univerzitet Crne Gore organizovao je još jednu Univerzitetsku tribinu pod nazivom "Prirodne nauke u školskim planovima i programima" koja je okupila vodeće stručnjake iz oblasti obrazovanja s ciljem razmatranja trenutnog stanja nastave biologije i hemije u osnovnim i srednjim školama.

Na tribini su govorili prof. dr Miljan Bigović, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF), prof. dr Danka Caković sa PMF-a, mr Milica Vušurović, samostalna savjetnica i nadzornica u Zavodu za školstvo Crne Gore i Slobodan Savović, predstavnik Ministarstva prosvjete. Moderator tribine bila je mr Bojana Šolaja.

Fokus tribine bio je na ključnim aspektima obrazovanja iz biologije i hemije, sa namjerom da se pokrene konstruktivan dijalog o trenutnom stanju nastave kada su u pitanju te discipline. Razmatrane su i druge važne teme, uključujući broj časova posvećenih biologiji i hemiji, sprovođenje planova i programa, analiza srednjoškolskih programa u stručnim školama, a poseban akcenat stavljen je i na nedavno PISA testiranje.

Učesnici tribine izrazili su zabrinutost zbog rezultata PISA testiranja iz naučne pismenosti, stavljajući u fokus prvenstveno prirodne nauke, ali i neophodne reforme obrazovanja u Crnoj Gori. Istaknuto je da preduzete mjere koje se odnose na smanjenje opterećenja učenika nijesu dovele do poboljšanja kvaliteta znanja. Takođe, istakli su da su promjene u nastavnim planovima uticale na predmetne programe, udžbeničku literaturu i pristup nastavi, pri čemu je vanredno stanje izazvano pandemijom COVID-19 dodatno otežalo situaciju.

Govornici su apelovali da je potrebna detaljna analiza stanja u obrazovanju, kao i donošenje zaključaka na osnovu tih analiza, a akcentovali su i potrebu za preduzimanje adekvatnih mjera kada je u pitanju nastava ovih disciplina.

Profesori prirodnih nauka iz Crne Gore, koji su učestvovali u diskusiji, imali su priliku da se uključe u raspravu i doprinesu dijalogu.

Izjave učesnika

Milica Vušurović: "Posljednji rezultati PISA testiranja iz naučne pismenosti ponovo su stavili u fokus prirodnu grupu predmeta i reforme školstva kojim su oni obuhvaćeni. Već dvije decenije reforme i strategije u obrazovanju u Crnoj Gori imaju za cilj da smanje opterećenje učenika. Iako istraživanja, pedagoška i metodička znanja ukazuju da se isključivo smanjenjem broja časova ne postiže rasterećenje učenika, to je urađeno i u osnovnoškolskom i srednjem stručnom obrazovanju u Crnoj Gori za prirodnu grupu predmeta. Promjena nastavnog plana dovela je do promjene predmetnih programa, udžbeničke literature, pristupa nastavi, što je zajedno sa COVID-19 pandemijom uticalo na kvalitet znanja koji su usvojili naši učenici na svim nivoima obrazovanja. Svi rezultati kojim raspoložemo pokazuju da društvo treba reagovati detaljnom analizom stanja na polju obrazovanja, izvođenjem zaključaka na osnovu tih analiza, a potom i odgovarajućim djelovanjem. U ime toga, pozdravljam organizovanje Univerzitetske tribine sa ovom temom od strane Prirodno-matematičkog fakulteta sa željom da zajednički ostvarimo krajnji cilj, a to je podizanja kvaliteta obrazovanja u Crnoj Gori."

Anđelka Šćepanović: "Kvalitetno obrazovanje, samim tim i usvojeno znanje, je temelj razvoja društva. Znanje je najvrednija valuta jednog naroda i najbolje ogledalo svakog društva. Univerzitetska tribina „Prirodne nauke u skolskim planovima i programima“ je upravo prilika da razmjenimo mišljenja i iskustva, svjesni problema i neriješenih pitanja sa kojima se suočavamo u ovoj žili kucavici našeg društva. Cilj ove tribune je da, sigurna sam, svi u istom pravcu i sa istim ciljem, a iz različitih uglova, sumiramo ono što nije dobro i da radimo na tome da budemo u potpunosti spremni da liječimo evidentno oštećeno tkivo."

Miljan Bigović:  "Tema je vrlo aktuelna i mislim da zaslužuje podrobnu analizu, ali i dosta vremena koje joj treba posvetiti u cilju prevazilaženja problema u nastavi prirodnih nauka koje su i više nego očigledne. Sve ovo što ilustruje kvalitet u poznavanju prirodnih nauka (PISA testiranja, rezultati na prijemnim ispitima, maturama, takmičenjima) samo su posljedica višegodisnje i višedecenijske akumulacije nedovoljnog davanja značaja i fondu i tematici nastavnih cjelina iz oblasti prirodnih nauka u školama."

Slobodan Savović: "Obrazovanje je drvo sa kojeg plodove beru tek naredne generacije. Mi danas radimo posao naših roditelja za svoju djecu."

Foto galerija

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.