Naučnik Vuk Uskoković o obrazovnom sistemu, globalnom istraživanju i pravoj motivaciji u svijetu nauke




Naučnik Vuk Uskoković o obrazovnom sistemu, globalnom istraživanju i pravoj motivaciji u svijetu nauke

Naučni skup "Dane dijaspore i prijatelja Crne Gore 2023", održan na Univerzitetu Crne Gore, okupio je neke od najboljih naučnika iz dijaspore i regiona. Među njima se istakao i Vuk Uskoković, renomirani stručnjak za hemiju čvrstog stanja, biomaterijale, medicinske uređaje i nanotehnologije, čiji naučni doprinos obuhvata preko 200 istraživačkih radova.

U razgovoru koji je vodila Aleksandra Despotović, studentkinja Fakluteta političkih nauka, naučnik Uskoković osvjetljava ključne preduslove za progres, predstavljajući svoju viziju naučnog pravca razvoja i važnost postojanja kritične mase kreativnih naučnika.

Dok ističe značaj svakog polja naučnog istraživanja, posebnu pažnju Uskoković tokom intervjua posvećuje medicinskim istraživanjima, naglašavajući njihovu prvenstveno humanitarnu dimenziju. Njegova kritička analiza trenutnog stanja u farmaceutskoj, biotehnološkoj i medicinskoj industriji govori da one nisu savršene, iako su neke tehnologije dobile zamah tokom pandemije. Naglašava da je potrebno još puno razvoja kako bi se poboljšala efikasnost i bezbjednost vakcina, ali i vremena da se pronađu efikasni tretmani za antimikrobnu rezistenciju i određene vrste kancera.

Razgovor sa naučnikom Vukom Uskokovićem, suosnivačem i glavnim naučnim saradnikom biotehnološkog startapa TardigradeNano i predavačem inženjerom na Državnom univerzitetu u San Dijegu (SAD), prenosimo u integrtalu.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.