Prof. dr Vesna Bengin: Zajedno naučnici u regionu mogu postati relevantni evropski i globalno




Prof. dr Vesna Bengin: Zajedno naučnici u regionu mogu postati relevantni evropski i globalno

Univerzitet Crne Gore je u oktobru ove godine, drugi put za redom, organizovao međunarodni simpozijum pod nazivom "Dani dijaspore i prijatelja Crne Gore 2023". Jedna od istaknutih nučnica koja je aktivno participirala tokom tog naučnog skupa bila je i prof. dr Vesna Bengin, istraživačica i suosnivačica Instituta "BioSense".

O svojoj naučnoj misiji razgovarala je sa Miom Kužić, studentkinjom master studija Fakulteta političkih nauka, te tom prilikom istakla važnost prelaska iz apstraktnih naučnih radova u konkretna rješenja koja poboljšavaju svakodnevni život.

"Svi smo koristili znanje generacija naučnika prije nas da objavimo radove, ali je njegov stvarni uticaj na ljude bio zanemarljiv. Sada je vrijeme da koristimo ta znanja za stvarne promjene", objašnjava prof. Bengin, ističući svoj fokus na primjenu digitalnih tehnologija u poljoprivredi.

Njen put od muzike do fizike, prepleten sa strašću prema istraživanju, rezultirao je osnivanjem Instituta "BioSense". Ona vidi budućnost poljoprivrede kao intelektualno intrigantnu aktivnost koja koristi mašine, algoritme, dronove i senzore kako bi optimizirala procese.

Prof. Bengin naglašava značaj umrežavanja naučnika u regionu, ističući inicijativu poput naučnog skupa "Dani dijaspore i prijatelja Crne Gore" kao ključnu. Ona vjeruje da je saradnja ključna za postizanje relevantnosti nauke na evropskom i globalnom nivou te najavljuje projekt "BioSense regional" koji ima za cilj povezivanje stručnjaka u regionu.

Osim svojih naučnih doprinosa, prof. Bengin naglašava jednakost u STEM oblastima, ističući da su žene jednako sposobne kao i muškarci. Dobitnica međunarodnih priznanja, ona poziva na podršku ženama u nauci.

Profesorica, naučnica i istraživačica, Vesna Bengin vidi znanje kao raketno gorivo te motiviše mlade da odaberu put ljubavi prema istraživanju, uvjerena da će trud i rad uvijek donijeti uspjeh.

Intervju profesorice Vesne Bengin prenosimo u integralu.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.