Prof. dr Milo Tomašević: Ne za školu, već za život učimo




Prof. dr Milo Tomašević: Ne za školu, već za život učimo

Profesor Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Milo Tomašević, istaknuti stručnjak u oblasti elektrotehnike i računarstva, aktivno je učestvovao na konferenciji "Dani dijaspore i prijatelja Crne Gore 2023", pružajući vrijedne savjete i dijeleći svoje bogato iskustvo. Ovaj poznati profesor, rođen 1957. godine u Nikšiću, tokom konferencije je naglasio važnost stalnog usavršavanja i suočavanja s izazovima u svijetu nauke.

U intervjuu kojeg je dao Isidori Kovačevič, studentkinji Fakulteta političkih nauka, profesor Tomašević je, obraćajući se studentkinjama i studentima, naglasio da je ključno ažurirati znanje kako bi se uspješno nosili s brzim razvojem tehnologije. "Non scholae sed vitae discimus", istakao je profesor, pozivajući mlade da ne uče samo radi ocjena, već da stvaraju temelje za buduću profesiju.

Govoreći o položaju elektrotehničkih inženjera u regionu, Tomašević je istakao da su studije izuzetno zahtjevne, ali se uloženi trud isplati jer su stručnjaci iz ove oblasti visoko cijenjeni na tržištu rada. Takođe, naglasio je mogućnosti za pokretanje start-up firmi, ističući podršku koju fondovi pružaju kreativnim početnicima.

Profesor je ukazao i na izazove u finansiranju naučnih istraživanja u regionu, predlažući povećanje državnih izdvajanja za nauku i osnivanje naučnih fondova po uzoru na evropske i američke prakse. Naglasio je i važnost internacionalne saradnje, posebno s drugim univerzitetima, a razgovor zaključio citatom Mihaila Pupina: "Znanje je svetlost koja obasjava naš put kroz život".

Intervju sa prof. dr Milom Tomaševićem prenosimo integralno.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.