Upravni odbor: Ispoštovana procedura i većinska volja Vijeća Istorijskog instituta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na osnovu prijedloga Vijeća Istorijskog instituta, te pozitivnog mišljenja rektora Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimira Božovića, Upravni odbor je danas jednoglasno izabrao naučnog savjetnika dr Radenka Šćekića za direktora Istorijskog instituta za mandatni period od 2023. do 2026. godine.

Predsjednica Upravnog odbora, profesorica dr Rajka Glušica, je obrazlažući prijedlog Vijeća Istorijskog instituta naglasila da Upravni odbor donosi odluke u skladu sa propisanim procedurama, te da se većinska volja Vijeća ove organizacione jedinice treba poštovati. Takođe je istakla da Upravni odbor utvrdio da je u formalno-pravnom smislu postupak pravilno sproveden, što nije sporio ni protivkandidat, ali da će reagovati ukoliko se pokaže da su optužbe koje se stavljaju na teret ovom kandidatu istinite i budu potvrđene od strane organa nadležnih za postupanje po ovim pitanjima.

Tokom rasprave o izboru direktora Istorijskog instituta i nepostupanja po inicijativi NVO Centra za građansko obrazovanje da se obustavi ovaj izbor zbog podnešene prijave za moguće kršenje Etičkog kodeksa, članovi Upravnog odbora su istakli i načelo prezumpcije nevinosti kao osnovnog pravnog i građanskog principa.

Novoimenovani direktor Istorijskog instituta dr Radenko Šćekić, rođen je u Bijelom Polju, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Filozofski fakultet, smjer istorija i geografija, završio je u Nikšiću. Magistarske studije je pohađao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, dok je doktorat odbranio na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Senat Univerziteta Crne Gore ga je 2018. godine izabrao u zvanje Višeg naučnog saradnika, a 2023. godine izabran je u najviše naučno zvanje, stoji u njegovoj biografiji dostavljenoj uz izvještaj Vijeća.

Kako se dalje navodi, njegova istraživačka interesovanja obuhvataju političku istoriju, političku propagandu, spin doktoring, medije, političku psihologiju i geopolitiku. Autor je i promoter projekta "Crtice iz istorije Crne Gore na Brajevom pismu" Resursnog centra u Podgorici, te je recenzent i brojnih knjiga. Takođe, član je Redakcije naučnog časopisa "Istorijski zapisi" i časopisa "Ekonomski eseji", član savjetodavnog odbora u naučnom časopisu "Historians View" - International Journal of Historians View (Turska), te član redakcije časopisa "Medijski dijalozi". Ujedno, član je Strukovnog vijeća društvenih nauka Univerziteta Crne Gore i odbora Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) za proučavanje izvora za istoriju Crne Gore.

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore na današnjoj sjednici je, takođe, odobrio oslobađanje od plaćanja naknade za studiranje studenata sa invaliditetom na zahtjev Udruženja multipleksleroze. Imenovana su i dva člana Odbora direktora "Naučno-tehnološkog parka Crne Gore" u drugom mandatnom periodu. Riječ je o prof. dr Sanji Peković, redovnoj profesorici na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo i prof. dr Milošu Dakoviću, redovnom profesoru na Elektrotehničkom fakultetu.

Tokom sjednice razmatrane su i druge tačke dnevnog reda koje se odnose na redovno poslovanje Univerziteta Crne Gore.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.